Belföld

Horváth Ágnes vegyes biztosítási modellt javasol

Az országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) "egy része" Állami Egészségbiztosítóként működne a jövőben az elképzelések szerint, és a kötelező biztosítások terén megnyitnák a piacot a magánbiztosítók előtt.

Horváth Ágnes egészségügyiminiszter-jelölt szerint az eddigi javaslatokhoz képest ez egy kompromisszumos elképzelés. Mint mondta: az Állami Egészségbiztosító garantálja majd, hogy minden állampolgárnak lesz kötelező ellátása, ami a rendszert biztonságossá teszi.

Az állami szervezet mellé a piacot megnyitnák a magánbiztosítók előtt a kötelező biztosítások területén, megteremve ezzel a versenyhelyzetet – fejtette ki, hozzátéve: a jobb ellátás érdekében a biztosítók a legjobb ellátást nyújtó intézményekkel szerződnek, ez vezet az ellátások színvonalának, illetve gazdaságosságának fejlesztéséhez.

A jelenlegi egészségpénztár “másik részéből” egy állami alapkezelő szervezetet hoznak létre, amely intézmény a forrás kezelése felett diszponálna – mondta el az államtitkár. A forrásokat úgynevezett fejkvóta alapján osztanák fel – folytatta – a biztosítottak száma és demográfiai mutatók alapján, tehát nem a biztosítottak járulékát, hanem az utánuk elszámolható fejkvótát kapják meg a biztosítók, amivel kizárható, hogy egyes biztosítókhoz csak a gazdag, másokhoz pedig a szegény betegek kerüljenek.

Ezen kívül törvény kötelezné a biztosítókat, hogy mindenkivel – aki hozzájuk jelentkezik – kötelesek szerződniük. Az ellátó intézményeket a fenntartók mellett a biztosítók közvetlenül finanszírozzák. Az államtitkár elmondta: a jelenlegi rendszerre a politika rátelepszik és a szakmai kérdések is politikai jelentőséget kapnak, ezen kívül a mostani rendszer pontos működtetésében senki nem érdekelt, gyenge a pénzügyi felügyelet és sok a pazarlás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik