Belföld

Összecsapott Gyurcsány és Orbán

Lezajlott a két nagy párt miniszterelnök-jelöltjének vitája, ahol két meglepő bejelentés is elhangzott. Gyurcsány Ferenc szerint szocialista oktatási miniszterre van szükség, Orbán Viktor pedig Budapest-fejlesztési minisztériumot is létrehozna kormányra kerülése esetén. A két miniszterelnök-jelölt egyébként nyolc témában – mezőgazdaság, költségvetés, lakástámogatás, egészségügy, oktatás, gazdaságpolitika, munka és nyugdíjak – fejtette ki nézeteit.

A Magyar Televízió stúdiójában megrendezett vitát szigorú szabályok szerint bonyolították le. Szűkös időkeret állt rendelkezésre a vélemények, illetve a reakciók kifejtésére, a vitázó felek pedig nem szólhattak közbe. Jegyzeteket igen, segédeszközöket azonban nem használhattak a felek, a moderátor rá is szólt a jelenlegi kormányfőre, aki egy szerencsepénzt mutatott fel.

A bevezetőkben mind a két politikus első helyen megköszönte azoknak a munkáját, akik a tévévita alatt is a gátakon dolgoznak és homokzsákokat pakolnak. Ezt követően azonban mindketten rövid elvi összefoglalót adtak. Az előzetes sorsolás értelmében Gyurcsány Ferenc kapott elsőként szót. Hangsúlyozta: hisz abban, hogy egy jobb ország csinálható ahol nem átok falura születni, és amely nem a múltba fordul. „Ezért képesek vagyunk tenni. Húzzunk bele!” – mondta bevezetője végén a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette: 16 éve közösen végrehajtottuk a rendszerváltást, mert szabadságot akartunk, azt akartuk, hogy magunk hozhassunk döntéseket. A Fidesz elnöke ezért felszólított mindenkit, hogy éljen a szabadság lehetőségével, és hozzon önálló döntést. Rámutatott arra: ne a fizetett politikai hirdetések alapján döntsenek a választók, hanem nézzenek körül, betartották-e az ígéreteket az elmúlt négy évben. És ha azt látják, jobban élnek, szavazzanak a változatlanságra, ha úgy gondolják azonban, nem azt kapták, amit vártak, szavazzanak a változásra.


Mezőgazdaság


Az elsőként megszólaló Gyurcsány Ferenc szerint az egyik legkurrensebb veszély a mezőgazdaságban a belvíz és a politika. Gyurcsány utalva a Fidesz és a Magosz közötti megállapodásra hozzátette: nem jó, ha politikai alkuk határozzák meg, mi történik a mezőgazdaságban és a falvakban. A jelenlegi miniszterelnök szerint új piacokat kell teremteni, fejleszteni kell és védeni a magyar piacot. Orbán Viktor az elhangzottakra reagálva elmondta, hogy a kormány az utóbbi négy évben cserbenhagyta a gazdákat, akiknek sztrájkolniuk kellett, hogy megkapják járandóságukat.


A Fidesz miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, kormányra kerülésük esetén megvédik a magyar termőföldet, ugyanis szerinte „nem lehetünk Európa balekjai”. Hozzátette: nem csak a mezőgazdaságból áll a vidék, ezért megnyitják az elmúlt négy évben bezárt kisiskolákat és postákat. Gyurcsány erre reagálva arra utalt, hogy Oroszország felé nem sikerült nyitnia a Fidesznek.


Költségvetés, adópolitika, államháztartási hiány


Orbán Viktor elmondta, az elmúlt négy évben nőtt az államadósság, nyakig úszunk a költségvetési hiányban, ráadásul – mint fogalmazott – a kormány nem tartja be a törvényeket, amelyek gátat próbálnak szabni a költekezésnek, az adó- és illetékemeléseknek. Hozzátette: felelőtlenség volt ilyen adósságcsapdába taszítani az országot. A Fidesz elnökének adatai szerint 5-6 ezer milliárd forint az adósság, ám azt nem tudni, ez hol van, ez nem látszik az országon. Orbán Viktor kiemelte: a kormánynak szerdán kellett volna közzétennie a költségvetési adatokat, ám erre csak két forduló között hajlandóak. A pártelnök szerint ez a nyolcvanas éveket idézi. „A magyar embereknek joguk van tudni, miből fogjuk visszafizetni az államadósságot” – mondta a politikus. Kiemelte: ma minden magyar ember vállán, a csecsemőtől az aggastyánig, 1,3 millió forint adósság van. Véleménye szerint a megoldás nem a megszorításokban rejlik. Sokkal inkább csökkenteni kell a bürokráciát és be kell indítani a gazdasági növekedés motorjait. Ugyanis ez teremt új munkahelyeket.


Gyurcsány Ferenc reakciójában elmondta, 1998-ban a Horn-Orbán vitán ellenfele 7 százalékos gazdasági növekedést ígért, amelyből 2002-re csupán 3 százalék valósult meg. Hozzátette: az MSZP-SZDSZ koalíció kormányzása alatt csökkentették az áfát és a személyi jövedelemadót is. Arra a kérdésre pedig, hogy hol a pénz, elmondta: rengeteg autópálya épült, emelték a nyugdíjakat, és 1000 milliárddal többet költöttek egészségügyre is. Ezzel szemben Orbán Viktor hangsúlyozta: az autópálya-építésnél az egyik kormány belekezd, a másik pedig átadja, így ezt nem lehet számonkérni.


Otthonteremtés, családtámogatás


A miniszterelnök háromperces időkeretében kifejtette, két alapelv van, attól függően, kinek akar az állam segíteni: mindenkinek egyenlően, vagy annak többet kell adni, akinek nagyobb szüksége van rá. Hangsúlyozta: minden gyermek egyenlő, ezért emelték meg a mindenkihez eljutó családi pótlékot, és szüntették meg az amúgy is a tehetősebb családokat támogató családi adókedvezményt. A lakástámogatással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: megszüntették a 30 millió forintos lakásokhoz nyújtott támogatást, amelyet a kormányfő „ingatlanbefektetési támogatásnak” nevezett. Véleménye szerint ugyanis annak kell adni, akinek ez az első lakása, a panelfelújításokat kell támogatni, mert ott nem „panelprolik” laknak. Orbán Viktor reakciójában visszautasította, hogy bárkit is a miniszterelnök panelprolinak nevezzen, ám erre Gyurcsány Ferenc vágott vissza, hogy 2002-ben éppen a Fidesz jelenlegi elnöke élt ezzel a kifejezéssel. Az ellenzéki politikus elmondta, a legfontosabb az otthon és a család, ezért arra kell a fiatalokat ösztönözni, hogy minél több gyereket vállaljanak. Arra kérte a szavazókat, gondolkozzanak el azon, most vagy négy éve tudtak könnyebben lakáshoz jutni. Hangsúlyozta: a családi adókedvezményt mindenképpen visszaállítják, illetve részmunkaidővel segítik majd a gyermeket vállaló anyák visszajutását a munkaerőpiacra.


Egészségügy


„Az egészségügy nem üzlet” – hangsúlyozta kezdésként Orbán, aki szerint nem megoldás a kórházak eladása. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje kitért arra, hogy 2004-ben a népszavazáson a magyarok elsöprő fölénnyel utasították vissza a kórház-privatizációt. Hozzátette: a gyógyszerárakat is meg kell fékezni. Gyurcsány az elhangzottak után felszólította az ellenzéki jelöltet, hogy vonja vissza a kórházak eladására, a privatizációra irányuló szándékkal kapcsolatos vádakat.


Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra emlékeztetett, hogy egy 1998-as interjúban Orbán még a kórház-privatizáció mellett állt, amit Mikola István akkor meg is valósított. Hangsúlyozta, hogy biztosításalapúvá kell tenni az egészségügyet, a falvak és a városok között tapasztalható igazságtalanságot meg kell szüntetni az egészségügyi ellátás terén is.


Oktatás


Az oktatás témakörében Gyurcsány Ferenc arról szólt, hogy ahol lehetséges, minden faluban meg kell tartani a kisiskolákat, versenyképes középiskolákra és színvonalas felsőoktatásra van szükség, és folytatni kell a szakképzés átalakítását. Kiemelte: ehhez egy szocialista oktatási miniszterre van szükség.


Orbán Viktor úgy vélte, az elmúlt négy évben a magyar oktatási rendszer kaotikussá vált, ezért helyre kell állítani a szétvert érettségi rendszert. A Fidesz jelöltje kormányra kerülése esetén visszaszerezné a privatizált Nemzeti Tankönyvkiadót.


Gazdaságpolitika


Orbán Viktor a gazdaságpolitikával kapcsolatban elmondta, nem az elosztási, hanem a termelési rendszerekkel van a baj. Mint mondta, Magyarország jól teljesít, ha az Európai uniót nézzük, de rosszul, ha a velünk együtt csatlakozó államokat. Ezért a magyar vállalkozókkal közösen kidolgozták a Széchenyi Tervet, amelyet ismét bevezetnek majd. Ezen kívül a adó- és tb-járulékcsökkentést tartanának megoldásnak. Ez ugyanis több munkahelyet teremtene, így több bevételhez jutna az állam és nőne a gazdaság.


Gyurcsány Ferenc szerint viszont nem a járulékcsökkentés a célravezető, ez az adatok szerint nem teremt új munkahelyeket, vagy nincs gazdaságfehérítő hatása. Ehelyett új beruházások, új utak és vasutak kellenek, fejleszteni kell a bioenergia- és autóipart.


Munkanélküliség, munkahelyteremtés


Gyurcsány Ferenc szerint a munkahelyteremtést két pontra kell alapozni: egyrészt ki kell nyitni a térségeket a bezártságból, utakat, vasutakat kell építeni. Mindezt pedig jó szakképzéssel kell összekapcsolni. A frissdiplomások munkaerőpiaci elhelyezkedését pedig a START program bevezetésével segítik. Orbán Viktor ezzel szemben a Nemzeti Konzultáció 3,2 millió válaszolójára hivatkozva elmondta: általános az a nézet, hogy ma becsületes munkából nem, vagy csak alig lehet megélni. A Fidesz célja azonban a teljes foglalkoztatottság a részmunkaidő támogatásával, és jelentős járulékcsökkentéssel. Kiemelt ügynek tartja a körbetartozások felszámolását is a magyar kis- és középvállalkozások támogatásával.


Nyugdíjak, bérek


Orbán Viktor bejelentette, hogy a vidékfejlesztési minisztérium mellett egy Budapest-fejlesztési minisztériumot is létrehoznak majd, ugyanis a fővárosi beruházásokkal még több munkahelyet lehet teremteni. Elismerte, hogy bár béremelés történt a négy évben, mégis kivettek sok pénzt az emberek zsebéből többek között a gázár és a gyógyszerár növekedésével. A fideszes miniszterelnök-jelölt ígéretet tett arra, hogy 100 ezer forint fölé növelik a minimálbér összegét. A nyugdíjról csak annyit mondott, hogy lesz 14. havi nyugdíj.


Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, a Fidesz elnöke annak idején nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj bevezetését. Az MSZP jelöltje az igazságtalanságot számolná fel a nyugdíjak terén, azaz azok kapnának nagyobb emelést, akik kimaradtak a korábbi nyugdíj-korrekciókból. A nyugdíjemeléssel kapcsolatban példaként hozta fel, hogy ma egyhavi nyugdíjból 38 köbméter, míg 2002-ben csak 33 köbméter gázt lehetett venni. Gyurcsány a munkabérekre pedig példaként hozta fel, hogy négy évvel ezelőtt egy pályakezdő tanár 61 ezer forintot, míg jelenleg 2006-ben 114 ezer forintot keres. Orbán állította: ő megszavazta a 13. havi nyugdíjat.


Összegzések


A kormányfő zárómondataiban elmondta, jelenleg két Magyarország pörlekedik egymással: az egyik bús és komor, a másik lehetőségekkel teli. Véleménye szerint határozott, kemény programot kell alkotni, de ilyen programja jelenleg csak az MSZP-nek van. Hangsúlyozta: mind a tízmillió magyarra szükség van, mert ő egymaga nem elég egy jobb, igazságosabb Magyarország létrehozásához.


„Teremtsünk közösen egy jókedvű, emberséges Magyarországot” – ezzel kezdte Orbán Viktor a záróbeszédét. Gyurcsány “ajtókopogtatására” utalva elmondta: ma nem kell félni, ha kopogtatnak az ajtón, és büszke arra, hogy a fizetett hirdetések mellett 10 ezer ember áll mögötte, akik akár leülnek beszélgetni is az emberekkel. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben sok mindent elrontottak, lehet még sikeres, jókedvű Magyarországot teremteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik