Belföld

Orbán alig várja, hogy beperelhessen valakit

Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján elmondta: családja 122 millió forintos vagyonnal rendelkezik, ebből 25 millió forint hitelfelvételből származik. Alig várja, hogy valalki azt állítsa: saját anyagi haszonszerzés céljából felhasználta miniszterelnöki megbizatását. Akkor ugyanis beperli.

A Fidesz elnöke a sajtó előtt számolt be vagyoni helyzetéről, illetve arról, hogy a történeti levéltárból kikérte a rá vonatkozó dokumentumokat, amelyek az interneten is elérhetőek (részletek >>).

Orbán Viktor elmondta: azért tartott sajtótájékoztatót a szerdai vizsgálóbizottsági meghallgatás előtt, hogy világossá tegye, mi a valóság, “mindenfajta sárdobálástól, politikai befolyásolástól” függetlenül. Mint mondta, meghallgatása már az előrehozott kampány része, és mint kampányesemény nem a valósággal foglalkozik, így nem biztos, hogy segíteni fog az ügyek tisztázásában. A pártelnök közölte: a személye elleni támadások várhatóan vagyoni helyzetét, politikai múltját és családját érintik majd.
Orbán alig várja, hogy beperelhessen valakit 1

Az Orbán-család 91 milliós Cinege utcai otthona (fotó: www.orbanviktor.hu)


Orbán Viktor a családja birtokában található ingatlanokról is beszámolt a sajtónak, fotók bemutatásával. Mint mondta, XII. kerületi, Cinege utcai lakása mintegy 91 millió forintot ér, és Felcsúton épít egy parasztházat, amelynek bekerülési költsége 17 és 20 millió forint között lesz. Hozzátette: rendelkeznek mintegy 52 hektárnyi területtel Felcsút határában, amelyet mintegy 10 millió forintért vett, Sárazsadányban felesége nevén mintegy nyolc hektárnyi terület van, amelyet mintegy kétmillió forintért vettek, és rendelkeznek egy gépkocsival, amelyet használtan vásároltak kétmillió forintért. Orbán Viktor megjegyezte, hogy a felesége nevén lévő terület az 5400 hektáros tokajhegyaljai szőlőterületek 0,148 ezreléke. Elmondta, hogy 20 millió forint hitelt vettek fel a Cinege utcai ingatlan megvásárlására, és ötmilliót a felcsúti parasztház építésére.

Vagyonukból 63 millió forint egy Haris közi lakás eladásából származik, tehát összesen 36 millió forintot takarítottak meg házasságuk 19 éve alatt, évente átlagosan 1,9 millió forintot, amelyből vagyontárgyaikat vásárolták. Orbán Viktor hangsúlyozta:  mind ő, mind felesége munkából és fizetésből élnek, vagyonukat ebből szerezték.


Évi ezer forintos bérleti díj


Orbán egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tokaji földet a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. bérli. A nyolc hektárnyi földből 1824 négyzetméternyin van szőlő, amiért évi ezer forintot fizetnek nekik, egy 2,5 hektáros területért pedig négyzetméterenként évi egy forint bérleti díjat kapnak. Orbán hangoztatta, hogy miután a cégben lévő részesedésüket eladták, így felesége tulajdonában csak a föld maradt, a rajta termő szőlő már a cégé.


Orbánt megfigyelték



Orbán alig várja, hogy beperelhessen valakit 2

Az épülő felcsúti vályogház (fotó: www.orbanviktor.hu

Orbán Viktor szólt arról is: katonai szolgálatának ideje alatt a III/III-as ügyosztály megpróbálta beszervezni, a felkérést azonban visszautasította. Ettől kezdve, 1982-1983-tól a rendszerváltásig megfigyelték, lakását lehallgatták.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a rá vonatkozó adatok a www.orbanviktor.hu/valosag honlapon lesznek olvashatóak. Kedden este 19 órakor a megadott honlapon az épülő felcsúti vályogház, az Orbán-család otthonát és a tokaji földet ábrázoló egy-egy fotón kívül csupán a volt miniszterelnök által említett, a ’80-as évekből származó III/III-as megfigyelések egyes dokumentumai láthatóak.


Perelni fog


Újságírói kérdésre leszögezte: nem mond igazat, aki azt állítja, hogy saját anyagi előnyszerzés érdekében bármikor fölhasználta volna miniszterelnöki vagy egyéb megbízatását. “S ha valaki ezt mondja – alig várom, hogy ezt valaki így meg merje fogalmazni – akkor be is perelem. De ez idáig ezt a mondatot, hogy én visszaéltem volna a hatalmammal és előnyszerzés érdekében befolyásoltam volna a döntéseket, ezt még soha senki nem merte mondani” – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik