Belföld

Egyelőre 19-en az előzetes ügynöklistán

Az ígéretek szerint folyamatosan bővül a Political Capital honlapján az a lista, melyen jelenleg 19 ügynök neve szerepel.

A közéleti elemző intézet jelenleg jogászokkal vizsgálja, hogy a további 97 nevet tartalmazó bővebb ügynöklistát milyen feltételekkel hozhatók nyilvánosságra. Ígéretük szerint a listát folyamatosan bővítik majd. A FigyelőNet információi szerint az oldal a megnövekedett érdeklődés – mintegy 10 ezer letöltés félóránként – miatt érhető el jelenleg lassabban a szokásosnál.  

A szűk lista:

Bácskai Tamás
Boros Imre
Csurka István
Esterházy Mátyás
Fazakas Szabolcs
Gergely Gáspár
Járai Zsigmond
Keresztes Sándor
Medgyessy Péter
Molnár Gál Péter
Morvay Péter
Novák Dezső
Pokorni János
Salgó László
Som Lajos
Szalay Gábor
Tar Sándor
Vikidál Gyula
Utry Attila

Az a célunk, hogy ezzel is nyomást gyakoroljunk a politikai elitre: mozduljon meg végre, és teljesítse, amit sokszor megígért, hozza nyilvánosságra az ügynöklistát. Mi világosságot akarunk, az értékelés a választók feladata – olvasható a Political Capital közleményében. Az általuk közzé tett lista az eddig nyilvánosságra került információkat fogja gyakorlatilag összefoglalni. Somogyi Zoltán, az intézet vezetőjének elmondása szerint 19 ember vállalta a listán való szereplést, de a Political Capital további 97 ember nevét szeretné kihirdetni.

A listán mindenki szerepel, akiről tudható, hogy “vagy önként, vagy kényszerből, de együttműködött, vagy bizonyos más kritériumoknak megfelelően szerepel a történeti hivatalban azon a bizonyos listán, amelyen szerepelnek a III-as főcsoportfőnökséggel együtt munkálkodók nevei”. A sajtó korábban sok nevet csak sugallt, míg a Political Capital – saját bevallásuk szerint – azokat szerepelteti, akikről egy bizonyos meghatározott módszertan alapján egyértelműen tudható, hogy hogyan és miként kerültek az állambiztonsági szolgálatok látókörébe. Igaz a módszertanról ennél többet nem árultak el.


Péterfalvi Attila, adatvédelmi ombudsman szerint csak azok a nevek szerepeltethetők, amelyeket jogszerűen hoztak nyilvánosságra.

A négy nagy párt közül egyik sem állt a Political Capital kezdeményezése mellé. Herényi Károly, az MDF szóvivője kiemelte, nem csak mindig az ügynökökkel, hanem azokkal kellene foglalkozni, akik beszervezték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik