Belföld

Ki lesz az új miniszterelnök?

Medgyessy Péter távozik a kormány éléről, a koalíció marad. Posztjára Kiss Péter, az elnökség egyedüli jelöltje a legesélyesebb , ám az MSZP választmánya több jelöltet terjeszt a kongresszus elé: Gyurcsány ismét képbe került.

Szombat. Jelölési csiki-csuki


A szocialista párt elnöksége hivatalosan Kiss Pétert jelölte kormányfőnek a megyei elnökökkel közösen tartott szombat délutáni tanácskozás döntése értelmében. Kisebb szépséghiba, hogy a megyei elnökök egy része Gyurcsány Ferenc jelölését támogatta volna, de mint Kovács László pártelnök megjegyezte, a megyei elnökök testülete nem jelölő szerv. Meghallgatja ugyanakkor az elnökség az ugyancsak szombat délután összeülő frakció véleményét, amely ugyan szintén nem jelölő fórum, de dönthet a zökkenőmentes kormányfőváltáshoz szükséges konstruktív bizalmatlansági indítványről.


Az MSZP országgyűlési frakciója végül több jelölt állítását támogatta. Az első híradások szerint kezdetben csak Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc neve merült fel miniszterelnök-jelöltként. A két politikus ezután együtt távozott a frakció ülésésről, hogy kifejtsék elképzeléseiket a párt országos választmánya előtt – az elnökség ugyanis a ma fél ötkor ülésező választmánnyal közösen tárja a kormányfő-jelölt nevét a kongresszus elé.


A politikusok távozását követően megtartott szimpátiaszavazáson végül Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminisztert támogatták legtöbben a frakció tagjai közül, a jelenlévő 104 szocialista képviselőből 90-en szavaztak rá. 80 szavazattal második lett Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár, míg Gyurcsány Ferenc Győr-Moson-Sopron megyei elnök 73 szavazatot kapott. A frakció ebben a sorrendben ajánlja a jelölteket a választmánynak, sőt ez a döntés a frakció 10 választmányi tagjának kötelező mandátumot is jelent – a választmány egészének azonban csak ajánlás.


Szombaton késő este, a végső választmányi szavazáson Veres János nem kapta meg a szavazatok egyharmadát, így Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc lesz a két jelölt, akik közül a szocialista kongresszus miniszterelnököt választ szerdán.


Péntek. Stabil koalíció, bizonytalan miniszterelnök-jelölt


Medgyessy Péter kormányfő távozik a posztjáról – jelenleg ez az egyetlen dolog, amely biztosnak tűnik. Az MSZP országos elnöksége tegnap ugyan megegyezett az új miniszterelnök-jelölt nevéről (aki a kiszivárgott információk szerint Kiss Péter jelenlegi kancellária-miniszter), a szocialista párt több politikusa azonban tiltakozik a döntés ellen. Péntek este úgy tűnik, hogy két jelölt is van a párton belül: Kiss mellett Gyurcsány Ferencet is sokan támogatják.


Az MSZP elnöksége csütörtök délutáni ülésén anélkül fogadta el Medgyessy lemondását, hogy a kormányfő azt hivatalosan benyújtotta volna. Kovács László a párt elnöke bejelentette: az MSZP új miniszterelnököt jelöl, ám a nevet egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni (értesüléseink szerint a posztra Kiss Péter a legesélyesebb). Kovács egyúttal megköszönte a miniszterelnök eddigi munkáját.








Lázadás az MSZP-n belül?

A FigyelőNet pénteki információja szerint az MSZP megyei szervezeteinek elnökei nem értenek egyet a párt országos elnökségének eljárásával, és nem támogatják Kiss Péter jelölését a miniszterelnöki pozícióra. A megyei elnökök szombat délelőtt megbeszélést folytatnak a kérdésről – erősítette meg Toller László, az MSZP Baranya megyei elnöke. Nagy Sándor, a MEH államtitkára az Indexnek nyilatkozva kifejtette, hogy Kovács Lászlóék csütörtöki döntése nem érvényes. A párt több politikusa Gyurcsány Ferencet látná szívesen a kormányfői pozícióban. Részletekért kattintson ide!

Kovács László a párt sajnálatát fejezte ki, amiért az SZDSZ-szel kialakult koalíciós vita miatt Medgyessy Péter nem kívánja tovább a miniszterelnöki posztot betölteni. A politikus egyúttal azt is közölte, hogy a szocialista elnökség döntött a kormányfő utódjáról is – ám az új jelölt nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, előbb a koalícióval egyeztetnek. A Magyar Rádió szocialista körökből szerzett információi szerint a pártelnökség 8:0 arányban Kiss Pétert szeretné jelölni a tisztségre.  A két kormányzópárt szombaton folytatja a tárgyalásokat.  Az MSZP első embere elmondta, hogy a parlament elnökét augusztus 26-ig tájékoztatják a kormányfő személyét megnevező döntésről, a parlament pedig szeptember 6-án szavazhat az új kormányról.


A szombati koalíciós egyeztetéseken alakul majd ki az is, hogy mennyiben változtatnak a kormányprogramon. Kovács László és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnök a nap folyamán többször is hangsúlyozták: az MSZP és az SZDSZ is érdekelt a koalíció fenntartásában. A Medgyessy kormány az új kormány hivatalba lépéséig ügyvezető kabinetként működik. 


Medgyessy eltávolításának az lesz a módja, hogy az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormányfővel szemben. Ennek jelentősége abban áll, hogy így nem a köztársasági elnök kérhet fel valakit kormányalakításra, hanem a jelenleg regnáló kormánykoalíció oldahtja meg a problémát (lásd cikkünk végén az Alkotmány értelmezését). Kovács László ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: a párt elnöksége “úgy döntött, hogy él azzal a jogával, amellyel mint a 2002-es választáson győztes és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt rendelkezik, azaz miniszterelnököt jelöl”.


Belharcok a szocialista pártban


A pénteki nap eseményei azonban némileg felülírták az MSZP országos vezetőinek csütörtöki döntését. A párt egyes politikusai ugyanis rosszallásukat fejezték ki az elnökség döntése miatt, és információink szerint ellenzik Kiss Péter jelölését. Nagy Sándor MEH-es államtitkár szerint az elnökségnek egyáltalán nincs joga ilyen döntéshez (lásd keretes írásunkat). A miniszterelnöki ambíciókkal rendelkező Gyurcsány Ferenc támogatói a jövő hétre rendkívüli kongresszust kezdeményeztek. Kovács László pártelnök az Inforádiónak adott nyilatkozatában közölte, hogy a jövő héten keddre, vagy szerdára összehívják az országos kongresszust. Péntek délután tehát úgy tűnik, hogy a szombati koalíciós egyeztetésre még nem lesz meg az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt politikusai ugyanis a szintén holnap tartandó frakció- illetve választmányi ülésén több jelöltről is tárgyalnak majd (Kiss és Gyurcsány személye biztosnak tűnik). A végleges döntés a rendkívüli kongresszuson születhet meg.  








Toller is lemondott

Toller László az MSZP elnökségi tagja nem várta meg a pártszékházban csütörtök délután zajló tanácskozás végét. A politikus a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, hogy lemond a pártban vállalt posztjáról. Döntését mindössze annyival kommentálta, hogy „ez az én személyes ügyem.” Kovács László az Inforádiónak adott nyilatkozatában az esetet úgy kommentálta, hogy az elnökségi tagok közül egyedül Toller szeretett volna több jelöltet állítani, a többi politikus azonban ragazkodott hozzá, hogy csupán egy nevet szabad közölni a szabad demokratákkal.

Csütörtök. Egy hosszú nap krónikája


Medgyessy Péter csütörtök délelőtt tárgyalásokat folytatott a koalíciós kormánypártok vezető képviselőivel. Az MSZP részéről a megbeszélésen ott volt Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kovács László leköszönő pártelnök, Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője és Szili Katalin, aki a párt alalenöke és az Országgyűlés elnöke. Az SZDSZ-t Kuncze pártelnökön kívül Horn Gábor, Szent-Iványi István és Fodor Gábor képviselte. A kormányfő a tárgyalások végén rövid sajtótájékoztatóján közölte, hogy amennyiben az SZDSZ nem biztosítja őt bizalmáról csütörtök estig, akkor a szabad demokratáknak augusztus 26-áig meg kell teremteniük a feltételeket egy új miniszterelnök megválasztásához. Medgyessy Péter hozzátette: bizalom hiányában augusztus 27-én írásban benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek.


Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök azonban már közölte, hogy a miniszterelnök felszólítása ellenére csütörtök estig nem lesz döntés, a koalíciós tárgyalásokat szombaton hajlandóak csak folytatni. Ezt Kovács László szocialista pártelnök is megerősítette. Mindez elemzői vélekedések szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy az SZDSZ nem Medgyessy Péterrel együtt képzeli el a koalíciós kormányzás folytatását. Csütörtök délben úgy tűnt tehát, hogy amennyiben estig az SZDSZ valóban nem fog lépni, a koalíciós tárgyalások egy új miniszterelnök személyéről folyhatnak majd a szocialistákkal. Erre engedett következtetni az is, hogy a sajtótájékoztatón arra az újságírói felvetésre, hogy estig kellene megerősíteni a bizalmat Medgyessy felé, Kuncze hangsúlyozottan megismételte: csak szombaton folytatják a tárgyalásokat.



Ki lesz az új miniszterelnök? 17

Kiss Péter (Fotó: MTI)

Ki lehet az új miniszterelnök?


Amennyiben Medgyessy Péter lemond, elképzelhető, hogy a miniszterelnöki posztra Kiss Pétert, a Minszterelnöki Hivatalt vezető minisztert jelölik majd – mondta el lapunknak Simon János politológus szakértő. Kiss Péter neve már korábban is felmerült Medgyessy utódjaként, ám a váltást a pártok tavaszra akarták időzíteni. Korábban olyan spekulációk is folytak, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke válthatja Medgyessy Pétert a kormányfői poszton – ám a FigyelőNet értesülései szerint erre most nem sok esély van. Szintén felmerült Hiller István, Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó személye is.


A FigyelőNet parlamentben tartózkódó tudósítója beszámolt arról, hogy Kovács László, Szili Katalin és Kiss Péter csütörtök kora délután Kiss szobájában folytatott rágyalásokat. Tudósítónk beszámolója szerint a tárgyalószobában egy rövid ideig Juszt László, az ismert médiaszemélyiség is bent tartózkodott. A FigyelőNet megkérdezte Szili Katalint, véleménye szerint Kiss Péter elvállalná-e a miniszterelnöki jelölést, ám az Országgyűlés elnöke azt válaszolta, hogy a tárgyalásokon erről a kérdésről még nem esett szó. Kiss Péter távozóban lapunknak azt nyilatkozta, hogy neve eddig nem merült fel a miniszterelnöki poszt várományosaként.








Szekeres lehet az alku tárgya?
A helyzetet tovább árnyalja Szekeres Imre jelölése körül kialakult másik konfliktus. Az SZDSZ a mai nap folyamán ugyanis úgy nyilatkozott, hogy nem fogadja el őt a munkaügyi tárca élére, ugyanakkor a politikus erőteljes reformkörös támogatottsággal rendelkezik, akiknek éppen az elmúlt időszakban sikerült növelni befolyásukat. Simon János politológus szerint nemcsak a két kormányzópárt között, hanem az MSZP-n belül is megoszlanak majd a politikusok atekintetben, hogy milyen kompromisszumot hajlandóak elfogadni. Lehet, hogy az MSZP Szekeres Imrét beáldozza az alku megkötése érdekében.

Patthelyzet


A kormányfő csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy kisebbségi kormányzásra akkor sem hajlandó, ha a szabad demokraták kívülről támogatnák a kormányt. Csillag István leváltását ugyanakkor – amely a jelenlegi koalíciós válság casus bellije – Medgyessy nem hajlandó visszavonni. „Tegnap elmondtam, álláspontom megmásíthatatlan a bizalmatlanság légkörében nem lehet kormányozni, az ország előtt fontos feladatok állnak, ehhez erős kormány, erős kormányfő kell” – jelentette ki csütörtöki tájékoztatóján a miniszterelnök. A kormányfő egyértelműen az SZDSZ-t tette felelőssé a kialakult helyzetért. Medgyessy a lemondását annak érdekében hajlandó felajánlani, hogy a hazai fizetőeszköz és a magyar gazdaság megőrizze stabilitását. A bejelentés hatására a BUX több mint 200 pontot esett, a forint árfolyama pedig 249 forint/euró szint fölé gyengült.


Kuncze Gábor korábban közölte: a koalíciós tárgyalás nem Csillag Istvánról, hanem a kormány hatékonyabb működéséről szól, bár azt is mondta, hogy Csillag István eltávolítása az utolsó csepp a pohárban. Kuncze Gábor egy rádióban reggel elmondta, hogy az SZDSZ csak akkor érdekelt a koalíció fenntartásában, ha érdemi változások következnek be a kormány működésében. Az MSZP parlamenti frakciójának egy tagja az MTI-nek ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a megbeszélésen mégis a gazdasági miniszter lesz a téma.



Ki lesz az új miniszterelnök? 26

Az SZDSZ vezető politikusai megérkeznek a koalíciós tárgyalásra (Fotó: MTI)

A lapunknak nyilatkozó Simon János ugyanakkor kiemelte, hogy jelenleg még több forgatókönyv is elképzelhető. Egyrészt az SZDSZ beleegyezhet abba, hogy új jelöltet állít a gazdasági tárca élére. Másik eshetőségként – ha tartják magukat ahhoz, hogy nem állítanak jelöltet – a koalíció felbomolhat, és Medgyessy Péter mindenképpen távozik, hiszen kijelentette, hogy kisebbségben nem hajlandó kormányozni. A kormánykoalíció felbomlására azonban, jelenleg úgy tűnik, kevés az esély, mivel a szabad demokrata pártelnök közölte, a tárgyalásokon meggyőződött arról, hogy az MSZP és az SZDSZ is érdekelt a koalíció fenntartásában. Ezt a véleményt Kovács László is megerősítette.








Lemond vagy menesztik – mit mond az alkotmány?

Az Alkotmány szerint abban az esetben, ha a kormányfő lemond hivataláról, megszűnik a kormány megbízatása. Az alaptörvény szerint innentől ügyvezető kormányként működik tovább az új kormány kinevezéséig, a miniszterelnök pedig ügyvezető miniszterelnökként. Így az új miniszterelnök megválasztásáig új miniszter kinevezésére, illetőleg miniszter felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat. A lemondást követően a köztársasági elnöknek kell jelölnie valakit miniszterelnöknek, aki feltehetően meg fogja kapni az Országgyűlés többségének a támogatását.

Ha a miniszterelnök nem mondana le, a másik lehetőség, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal alakítanak új kormányt a képviselők legalább egyötödének aláírásával. Ebben az esetben bizalmatlansági indítványt benyújtóknak meg kell jelölniük a miniszterelnöknek javasolt személyt. A koalíció számára vélhetően ez lenne a kedvezőbb, mert akkor a köztársasági elnöknek nincs mérlegelési lehetősége. Ha Medgyessy megelőzi lemondásával a bizalmatlansági indítványt, azzal megnehezítheti a kormánypártok helyzetét.


Erős emberek a pártokban


Az SZDSZ-en belül Fodor Gábor csoportjának megerősödését jelzi, hogy hivatalos állásponttá emelkedett a párton belül a Medgyessyt leváltani igyekvő szándék – mondta Kumin Ferenc politológus az Info rádiónak. Fodor Gábor egy vasárnapi nyilatkozatában már említette, hogy pártja a mostani kormányfő nélkül képzeli el a koalíció jövőjét. Fodor fontos pozícióját jelzi az is, hogy a politikus akítvan részt vesz a koalíciós tárgyalásokban.


Kumin szerint az MSZP részéről is várható volt olyan fejlemény, hogy a pártelnök nélküli időszakban a szocialisták egyes politikusai Medgyessy leváltása érdekében tegyenek lépéseket. Így a 2006-os választások alkalmával ezt már saját érdemükként írhatják jóvá.


Előzmények


Medgyessy Péter szerdán jelentette be három miniszter, köztük az SZDSZ által jelölt Csillag István gazdasági tárcavezető távozását a kormányból. Az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője, Kuncze Gábor azonban külön sajtótájékoztatón bejelentette: pártja nem fogadja el Csillag István leváltását, egyelőre nem állítanak új jelöltet a posztra. A pártelnök kijelentette, hogy az SZDSZ-frakció részéről nincs meg a kellő bizalom a miniszterelnök iránt.


Juhász Ferenc a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken úgy fogalmazott: “A kisebbségi kormányzás nem alternatíva. Ma Magyarországon a jelenlegi politikai helyzetben, egy költségvetési vita előtt, nem gondolom, hogy felelősen vállalhatná bármelyik politikai erő a kisebbségi kormány mindenféle fajta kockázatát”. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője a Klubrádióban fejtette ki véleményét, hogy Kuncze Gábor nyilatkozata több irányban nyitva hagyja a lehetőségeket. Révész Máriusznak afelől nincs kétsége, hogy a kormánypártok meg fognak egyezni. „Azt hiszem, az SZDSZ-nek most nincsen az a helyzete, hogy most nagyon könnyen kilépjen a koalícióból, ráadásul most megéri neki bent lenni” – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik