Belföld

Szombaton dől el a kormánykoalíció sorsa

Szombaton folytatódik a két kormánypárt közötti tárgyalás, az MSZP csak akkor közli az új miniszterelnök-jelölt nevét. Az SZDSZ-nek nem a miniszterelnök személye a legfontosabb.

Kovács László, miután péntek délután bejelentette, hogy az MSZP új miniszterelnököt jelöl, közölte, hogy a koalíciós partner SZDSZ-szel szombaton tárgyalnak. Mint mondta, az elnökség úgy döntött, hogy a kormányzás szempontjából kulcsfontosságú megbeszélésen az MSZP-t a párt elnöke, Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kiss Péter, az elnökség tagja, aki egyben a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, továbbá Jánosi György, az országos választmány elnöke képviseli.








A megyei elnökök tiltakoznak
A FigyelőNet pénteki információja szerint az MSZP megyei szervezeteinek elnökei nem értenek egyet a párt országos elnökségének eljárásával, és nem támogatják Kiss Péter jelölését a miniszterelnöki pozícióra. Toller László, a párt Baranya megyei elnöke a FigyelőNet kérdésére elismerte, hogy a megyei elnökök szombat délelőtt megbeszélést folytatnak, azt azonban nem kívánta elmondani, hogy milyen téma lesz napirenden. Péntek Délután Nagy Sándor is közölte: nem érvényes az MSZP országos elnökségének csütörtöki döntése. Részletekért kattintson ide! 

Kovács László közölte: az új miniszterelnök személyére vonatkozó javaslatukat egyeztetik a megfelelő párttestületekkel, valamint a parlamenti frakcióval is. Hangsúlyozta: a miniszterelnök-jelölt szeptember 6-áig elkészíti az új kormány programját is, azonban mint mondta, a kabinet legfontosabb feladata az lesz, hogy folytassa az eddigi kormányprogram végrehajtását. Hozzátette, hogy a szombati koalíciós egyeztetéseken alakul majd ki az is, hogy mennyiben változtatnak a kormányprogramon.


A pártelnök kijelentette: az új kabinet összeállításával kapcsolatban a szocialisták a lehető legnagyobb mozgásteret kívánják biztosítani a miniszterelnöknek, és ugyanerre kérik a koalíciós partnert is, azaz nem vitatják a kormányfő jogát arra, hogy maga állítsa össze kabinetjét.


Ez azonban nem jelenti az SZDSZ jelölési jogának megkérdőjelezését bizonyos tárcákkal kapcsolatban – tette hozzá az MSZP első embere.


Nem a miniszterelnök személye a legfontosabb


Az SZDSZ számára azonban a szombati egyeztetésen nem az új miniszterelnök személye a legfontosabb – mondta Horn Gábor pénteken egy televíziós beszélgetés során.


“Nekünk most egy fontos kérdésünk van, amit holnap végig szeretnénk tárgyalni az MSZP-vel: mik azok a tartalmi kérdések, amelyekhez ragaszkodunk az elkövetkező időszakban ahhoz, hogy sikeres legyen ez a koalíció” – mondta Horn az adócsökkentés, az átfogó adóreform ügyét és a rászorultsági elvű szociálpolitikát kiemelve. Az előbbiben, mint mondta, csaknem megállapodott az SZDSZ az MSZP-vel, az utóbbiban “elvileg egyetértünk, gyakorlatilag messze vannak még az álláspontok”.


“Ami holnap történni fog: a programok egyeztetése. Fogunk hallani egy nevet az MSZP-től, amiről majd kialakítjuk az álláspontunkat” – közölte Horn Gábor. A szabad demokrata politikus nem erősítette meg, hogy Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter lenne az MSZP jelöltje.

“Ez semmiféle kormányválságot, semmiféle koalíciós válságot nem jelent. Érdekeltek vagyunk, elkötelezettek vagyunk a szocialista-liberális koalíció továbbvitelében” – értékelte a fejleményeket Horn.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik