Belföld

Lázadás az MSZP-ben?

Az MSZP több politikusa nem ért egyet a párt országos elnökségének eljárásával, és nem támogatják Kiss Péter kormányfői jelölését. Sokan Gyurcsány Ferencet támogatják.

A szocialista párt országos elnöksége csütörtök délutáni ülésén anélkül fogadta el Medgyessy lemondását, hogy a kormányfő azt hivatalosan benyújtotta volna. Kovács László a párt elnöke bejelentette: az MSZP új miniszterelnököt jelöl, ám a nevet egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. A politikus egyúttal azt is közölte, hogy a szocialista elnökség csütörtökön már döntött a kormányfő utódjáról. Több forrásból megerősített információik szerint a pártelnökség 8:0 arányban Kiss Pétert szeretné jelölni a tisztségre.

Toller László az MSZP elnökségi tagja nem várta meg a pártszékházban csütörtök délután zajló tanácskozás végét. A politikus közölte, hogy lemond a pártban vállalt posztjáról. Döntését mindössze annyival kommentálta, hogy „ez az én személyes ügyem.” Kovács László az Inforádiónak adott nyilatkozatában az esetet úgy kommentálta, hogy az elnökségi tagok közül egyedül Toller szeretett volna több jelöltet állítani, a többi politikus azonban ragaszkodott hozzá, hogy csupán egy nevet szabad közölni a szabad demokratákkal.

A FigyelőNet információja szerint az MSZP megyei elnökei nem értenek egyet az országos elnökség csütörtöki eljárásával, és Kiss Péter állítólagos jelölésével. Értesüléseink szerint a helyi politikusok péntek délután informális megbeszélést folytatnak a kérdésről. Toller László, a párt Baranya megyei elnöke ezt nem erősítette meg a FigyelőNetnek, azt azonban közölte, hogy szombaton délelőtt 11 órakor az MSZP megyei elnökei hivatalos formában találkoznak egymással. Ezt 15 órai kezdettel követi az MSZP frakcióülése, majd várhatóan 16 óra 30 perckor választmányi ülést is tartanak.


Nagy Sándor szocialista képviselő, MeH-államtitkár az Index internetes újságnak elmondta, hogy, hogy az országos elnökség csütörtöki ülésének döntése nem érvényes, szerinte az elnökség szórványosan megjelent tagjai “csak konzultáltak egymással”. Kovács László pártelnök ezután a csütörtöki elnökségi ülés után jelentette be, hogy “sajnálattal, de megértéssel vették tudomásul”, hogy Medgyessy Péter nem kíván tovább kormányozni az “SZDSZ felelőtlensége miatt” kialakult bizalmatlan légkörben. Az ülésen a kiszivárgó információk szerint arról is döntöttek, hogy a kancelláriaminiszter, Kiss Péter követheti Medgyessyt a kormányfői poszton.


A szocialista párton belül Kiss Péterrel szemben sokan inkább Gyurcsány Ferencet látnák szívesen a miniszterelnöki székben. A volt sportminiszter péntek délután közölte: vállalná a jelölést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik