Belföld

Az MSZP elnöksége ragaszkodik Kiss Péterhez

A szocialista párt elnöksége hivatalosan Kiss Pétert jelöli kormányfőnek, aki elfogadta a jelölést - jelentette be Kovács László a testület szombati ülése után. Gyurcsány Ferenc azonban bizakodó: "hosszú még a nap, még semmi sem dőlt el".

Kiss Péter kancelláriaminiszter igent mondott a miniszterelnök-jelöltségre – közölte a sajtóval Kovács László, az MSZP elnöke pártja országos elnökségének és megyei elnökeinek szombat délutáni tanácskozása után. A pártelnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy Kiss Péteren kívül más név nem merült fel a délutáni találkozón, de hátra van még az MSZP Országos Választmányának esti ülése, amely testülettel együtt tárja az elnökség a kormányfő-jelölt nevét a kongresszus elé.


A délutáni tanácskozáson részt vett Gyurcsány Ferenc is, aki az elnökségi ülésról távozóban azt mondta, “hosszú még a nap, nem dőlt el semmi”. Gyurcsány jelölését leginkább a megyei elnökök támogatják.


Kovács László pártelnök azonban megjegyezte, a megyei elnökök testülete nem jelölő szerv. A pártelnök ugyanakkor hozzátette, meg kell hallgatni a szintén délután összeülő országgyűlési frakció véleményét is, hiszen a frakció – habár a megyei elnökökhöz hasonlóan nem jelölő fórum – dönt a konstruktív bizalmatlansági indítványról.


Az Index információi szerint az MSZP-frakció “őrjöng”, és nem engedi, hogy csak egy jelöltet vigyenek a kongresszus elé. A lap egyik informátora úgy fogalmazott, hogy a párt demokratikus jelöltállítást szeretne, és nem engedi, hogy az elnökség “keresztül erőszakolja rajtuk saját jelöltjét, és hogy a kongresszus csak egy jelöltről szavazzon.”


A szombaton fél ötkor összeülő választmányi ülésen a tagok egyharmadának a szavazata kell ahhoz, hogy valakiből jelölt válhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik