Belföld

Szembe a paktummal – ingatag stabilitás

Franciaország és Németország felmentést kapott a stabilitási és növekedési paktum szabályai alól. A döntés akár a végét is jelentheti a valutaunió alapját képző szerződésnek.

Kilenc órán át tartó maratoni ülés után, kedden reggel négy órára hozott az Európai Bizottság ajánlását felülbíráló döntést az unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin. A testület gyakorlatilag fölmentette Németországot és Franciaországot a valutaunió alapját képző stabilitási paktum hatálya alól. Németország és Franciaország államháztartási hiánya jövőre már harmadik éve lépi át az euróövezetben – a stabilitási paktum szabályai szerint – megengedett szintet, a GDP 3 százalékát.


Ellenzők tábora

Négy eurózóna-tagállam – Ausztria, Hollandia, Finnország és Spanyolország – voksolt az Ecofin keddi döntése ellen, ez azonban kevés volt a kétharmados többség ellenében. Az osztrák pénzügyminiszter, Karl-Heinz Grasser az ülést követően élesen kikelt a szabályok felpuhítása ellen. Mint mondta: nem járható út az, hogy a kisebb országok adóeuróiból fedezzék a nagyok, ezúttal Németország és Franciaország deficitjét.

Eltemetett paktum


Ennek ellenére Németországot és Franciaországot az Ecofinnek az Európai Bizottság ajánlását “felvizező” döntése szerint csupán arra kérik fel, hogy vállaljanak politikai kötelezettséget a deficit megfelelő csökkentésére, 2005-re. Az eurózóna tizenkét pénzügyminiszterét tömörítő szervezet elfogadta azt is, hogy e két ország jövőre kisebb ütemben csökkentse strukturális hiányát, mint ahogyan az Európai Bizottság előzőleg javasolta.

A német és a francia kormány arra hivatkozott, hogy a szigorú hiánycsökkentés derékba törné a kezdődő gazdasági fellendülést.

Az Európai Bizottság mélységesen elégedetlen a pénzügyminiszteri tanács engedékenységével. Pedro Solbes, a brüsszeli bizottság pénzügyekért felelős tagja elmondta: a bizottság továbbra is alkalmazza a paktumot, fenntartja a jogot, hogy megvizsgálja a döntés következményeit, és eldöntse, esetleg milyen intézkedéseket tegyen.


Megfigyelők véleménye szerint a bizottsági ajánlások, vagyis a valutaunió alapjait képző stabilitási és növekedési paktum szabályainak áthágása egyben az utolsó szög a paktum koporsójában.

Aki másnak…

A stabilitási paktumot annak idején éppen a most „pellengérre állított” Németország kezdeményezésére, a könnyelműen költekező országok sakkban tartására hozták létre – írta a keddi döntést megelőzően a Bruxinfo. Megfigyelők arra is felhívták az uniós hírügynökség figyelmét, hogy amennyiben az EU nem képes ráncba szedni a sorból kilógó országokat, márpedig  döntsé szerint nem képes rá, akkor a paktum gyakorlatilag “csődöt mond, még ha ezt hivatalosan nem is fogják elismerni”.

Ha a tagállamok pénzügyminiszterei jóváhagyták volna Brüsszelnek a hiány leszorítását célzó indítványait, akkor az ismételt nem teljesítés esetén jövőre már szankciókat léptethettek volna életbe Franciaországgal és Németországgal szemben. A tagállamok persze előrelátóak, és abban reménykednek, hogy ha az unió két legjelentősebb gazdasága számára lehetőség nyílik a szerződés felpuhítására, akkor ők később – saját költségvetésük elszabadulása esetén – ugyancsak elkerülhetik a szankciókat. És bár a májusban csatlakozó országok, közöttük Magyarország, nem szavaztak együtt az eurózóna tagjaival, a döntés számukra is kapóra jöhet. Főleg a sok szakértő szerint túlságosan is ambíciózus 2008-as eurózónacsatlakozási céldátumra tekintve.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik