Belföld

Hány Big Mac egy szállodai szoba?

Budapesten fele annyi Big Mac szendvicsről kell lemondania annak, aki egy szállodai szobára spórol mint Londonban, ahol e sajátos mérce szerint a világ legdrágább szállodái működnek.

A londoni Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci forgalmazó és elemző cég átvette és a szállodaiparra alkalmazta a The Economist által kidolgozott Big Mac-skálát, amellyel a vezető brit gazdasági-politikai folyóirat rendre méri az egyes világvárosok dollárban számolt megélhetési költségeit.

London, te drága

A hotelekre átszabott mérce szerint a legdrágább éjszakákat a londoni szállodákban lehet eltölteni: a brit fővárosban átlagosan 110 Big Mac szendvicsbe kerül egy szoba. A londoni McDonald’s éttermekben akciók nélkül, önmagában 1,99 font az emeletes burgerféleség ára, vagyis e skálán csaknem 220 fontra (83 ezer forintra) jön ki egy átlagos londoni szállodai éjszaka.

Az átlagon belül természetesen óriási a szóródás; a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárút szállodasorán egy-egy patinásabb ház háromezer font felett kínál egy éjszakát az elnöki lakosztályban, de a mellékutcák kisebb panzióiban már 40-50 fontért meg lehet szállni. A szállodai Big Mac-skálán a második helyezett Párizs is jelentősen elmarad a londoni hoteláraktól: a francia fővárosban nyolcvan szendvics árát kell kifizetni egy átlagos szobáért éjszakánként. Kelet-Európában a legdrágább az ötödik helyezett Prága, ahol 75 Big Macbe kerül egy szoba. Budapest – 52 burgerrel – a 11. helyet kapta a londoni ingatlancég listáján.

Szállás egy kiadós ebédért

Big Mac: a legfrissebb

A hamburgerben mért általános drágasági verseny legutóbbi nyertese Svájc. Az áprilisban készült felmérés szerint a helvét fővárosban dollárra átszámítva közel kétszer annyiba kerül egy Big Mac (4,53 $), mint egy átlagos amerikai városban (2,71$). A legfrissebb lista sereghajtója Kína, mely a hamburgerár-versenyben pontosan húsz centet ver a tavalyi utolsó, Argentína áraira. Kínában már 1,20 dollárért beszerezhető egy emeletes szendvics, így a jüan hamburgerben mért értéke 56 százalékkal meghaladja a kínai fizetőeszköz dollárban mért értékét. Hosszú évek után fordult meg a trend a hazai gyorséttermek árképzésében. Dollárra átszámítva 1995 óta folyamatosan nőtt a Big Mac ára, ám a tavalyai 2,21 dolláros tarifához képest a felmérés szerint idén 490 forintért, azaz az április 22-ei valutaárfolyamon átszámítva 2,14 dollárért lehet emeletes szendvicset kapnunk. Az unióba tartó kelet-európai országok között azonban továbbra is drágának számítunk, hiszen Lengyelországban és Csehországban is két dollár alatt van a Big Mac.  

A 44 világvárost vizsgáló felmérés a legolcsóbbnak Mexikóvárost találta, ahol átlagosan már négy Big Mac helyi valutáról dollárra átszámolt áráért el lehet tölteni egy szállodai éjszakát. A Big Mac indexet eredetileg a The Economist találta ki, de a szélesebb értelemben vett, dollárban mért helyi megélhetési költségek mérésére. A hetilap a világ sok országában árult emeletes szendvicset azért tette meg a dollár helyi vásárlóerejének összehasonlítási alapjává, mivel a termékben mindenhol ugyanazok az összetevők vannak.

Jövünk fel…

A szállodai költségek csupán egy részét jelentik az utazás költségeinek. A Mercer Tanácsadó Válallatcsoport néhány hónappal ezelőtt egy átfogó felmérést készítette a világ legnagyobb városaiban szükséges megélhetési költségekről.

Az angol főváros ezen a listán is az előkelő helyen (7.) végzett ám a „drágasági pálmát” Tokió vihette el megelőzve Moszkvát és Oszakát. Hazánk ebben az összehasonlításban is „megállta a helyét” hiszen az elmúlt évben tapasztalt áremelkedéseknek köszönhetően a 2002-es végeredményhez képest 38 helyet előre lépve a 37. helyre ugrott fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik