Élet-Stílus

Már a mozikban: Thank you for smoking

2005, amerikai, 92 perc

Eredeti cím: Thank You for Smoking Rendező: Jason Reitman Forgatókönyvíró: Christopher Buckley novellája alapján Jason Reitman Operatőr: James Whitaker Zene: Rolfe Kent Producer: David O. Sacks Szereplők: Aaron Eckhart (Nick Naylor), Cameron Bright (Joey Naylor), J. K. Simmons (Budd „BR” Rohrabacher), William H. Macy (Ortolan K. Finistirre szenátor), Katie Holmes (Heather Holloway), Robert Duvall (Doak „Kapitány” Boykin), Rob Lowe (Jeff Megall), Maria Bello (Polly Bailey), David Koechner (Bobby Jay Bliss), Kim Dickens (Jill Naylor), Sam Elliot (Lorne Lutch, „Marlboro Man”), Adam Brody (Jack) Mozistart: augusztus 10., Forgalmazó: Budapest Film Honlap

Ami ártalmas, az jó. Tudjuk. Pontosabban: a szesz (és a kábítószerek), az önbíráskodás – és a cigaretta. Egy csomóan isszák magukat hülyére/halálra (bár kevesebben, de sokan lövik magukat a függőségbe és a nemlétbe). Azt például tetszettek-e tudni, hogy kies hazánk egymillió alkoholista országa, hm? Az önbíráskodást – álmainkban Amerika visszainteget – egyelőre inkább csak az utakon gyakoroljuk, ha leelőznek, nem tűrhetjük, tartozunk az önérzetnek annyival, hogy padkára alázzuk az ötgyermekes köcsögöket. A dohányzás okozta betegségekben elhunytak száma meg nálunk a legtöbb. Nem Európában, a világon (szerintem a Tejút-rendszerben).

A év vígjátéka

Vagyis. A vacak dolgok elleni pártok feletti (hehe) nemzeti összefogás úgy kell, mint a falat teljes kiörlésű rozslisztből sütött kenyér. Említett Amerika bezzeg. Divat lett az egészség – ezt a trendet importálja hozzánk Norbi –, persze, átesve a ló másik oldalára, túlzóan, betegesen és kommunikációját elnézve egyre inkább fasisztoid módon. Amennyiben sarkító fogalmazó vagyok, mindennek tart görbe tükröt Jason Reitman (a Szellemirtók 1-2., az Ovizsaru stb. humoros szösszeneteket jegyző filmvígjáték-specialista apu, Ivan Reitman gyermeke). Olyan ügyesen és viccesen, hogy kockázat mentesen merem kijelenteni: a Thank you for smoking az év vígjátéka. Illetve szarkazmusban, iróniában és gúnyban bővelkedő fekete humorú komédiája.

A halálkommandó királya

Főhőse, Nick (Aaron Eckhart) a dohányipari szövetség fő kommunikátora, akkor kell rábeszélnie az embereket a füstölésre, amikor minden ellene szól (fő az egészség, ugye). Megoldja. Első osztályú a „beszélőkéje”, vitában verhetetlen – okulásul ajánlom figyelmébe minden embermentő és bolygóvédő szervezet szóvivőjének Nick tévéshow-beli szereplését –, erkölcsi alapja, hogy mindenkinek pártját kell fogni valakinek, még a rosszfiúknak is. Barátaival, a szeszkonglomerátum és a fegyvergyártók képviselőjével alkotják a „halálkommandót”, ahol Nick a király (hiszen a bagó miatt naponta 1200 halnak meg). Ez is egy munka. De azért következményekkel… Mindenbe belefér egy kis tengerentúli szirup, Nick magánéletének kudarca (elvált a feleségétől) és a fiával (Cameron Bright) való ambivalens kapcsolata. Mindez a máz azonban semmit sem von le a film eredetiségéből, remek humorából, párbeszédeiből. Alatta ott gomolyog a szatíra gyilkos füstje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik