Élet-Stílus

Persányi: egyre több jut környezetvédelemre

Egyre nagyobb összeg jut környezetvédelemre, természetvédelemre, vízügyi feladatokra: a múlt évben ez az összeg 170 milliárd forint volt, idén pedig 250 milliárd forint lesz – hangsúlyozta Persányi Miklós, a környezetevédelmi tárca vezetője.

Valamennyi magyarországi erőmű, ipari üzem, fűtőmű teljesíti már az európai uniós normákat, az ország uniós vállalásának megfelelően a csomagolási hulladékok 50 százaléka már hasznosul.


Szelektív hulladékgyűjtés


A szelektív hulladékgyűjtés kezd gyakorlattá válni, erre már országszerte 4 millió lakos részére 4 ezer gyűjtőpont áll rendelkezésre – jegyezte meg a miniszter. A szelektív hulladékgyűjtés további eredményeivel együtt feladatot ad majd a biológiailag lebomló hulladékfajták egyre nagyobb arányú hasznosítása, valamint a veszélyes komponensek további kivonása a kommunális hulladékból.


Korábbi szennyezések

A korábbi időszakból hátrahagyott szennyezések felszámolására az utóbbi években mintegy 200 helyszínen 23 milliárd forintot költöttek, ez a program folytatódik, többek között a nagytétényi területen, a budafoki barlanglakásoknál, a mecseki uránbányánál és a balatonfűzfői gyártelepen. Elkezdődhetett az azbesztszigetelés felszámolása három lakótelepen, amely az ilyen szigeteléssel készített épületeknek egyötödét jelenti. Tehát van még mit tenni ezen a területen is – mondta a miniszter.


Vízügyi programok

Az új Vásárhelyi-terv szerződéssel lekötött munkáinak aránya 30,4 milliárd forint értékű. A 22 árvíz- és természetvédelmet szolgáló fejlesztésből 9 már befejeződött, a továbbiaknál is elkészül még az idén a kivitelezés. Az idén további programokat indítanak, így például Cigándon, a ricsei főcsatornánál és Tiszaroffon elkészülhet az alpári nyári gát és más munkálatok.

Szólt arról is, hogy a közcsatornát használó lakások aránya már eléri a 65 százalékot, idén pedig 67 százalékra javul ez az arány. A biológiailag is tisztított szennyvizek aránya már 68 százalék, ezt az arányt az idén 70 százalékra kívánják javítani. Idén az Észak-Alföldön elkezdődhet az ivóvízminőség-javító program 5 milliárd forint értékben.


Új szabályok

A szennyező fizet elv érvényesítése érdekében új környezetügyi gazdasági szabályozókat vezettek be. Ilyen például a környezetterhelési díj, a darabalapú termékdíj, az energiaadó, az üvegházgázok kvótakereskedelme. Kormányrendelet szól a betétdíj alkalmalzásáról, több terméknél előírták a visszavételi kötelezettséget. Egyes tevékenységeknél a környezeti károk felszámolásának finanszírozásához biztosítékadási és céltartalék-képzési kötelezettséget vezettek be, az erre vonatkozó részletes szabályokat a most kidolgozás alatt lévő kormányrendelet jelöli ki.

A miniszter a természetvédelmi eredményekről többek között elmondta: kijelölték és kihirdették a Natura 2000 hálózatot, amely az ország területének 20,6 százalékán, 1 millió 950 ezer hektáron jelent az Európai Unió irányelveinek megfelelő természeti védelmet. A nemzetipark-igazgatóságok vagyonkezelésében lévő védett természeti területek nagysága a néhány évvel ezelőtti 225 ezer hektár helyett már eléri a 300 ezer hektárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik