A magyar nemesítésű, hungarikumnak számító csabagyöngyéből az országban egyedül a dél-balatoni borvidéken termelnek jelentős mennyiséget. A szőlőből a Varga Pincészet évente átlagosan 200 ezer palack bort állít elő. A szüretelést egy uniós forrásokból megvásárolt, közel százmillió forintos szőlő-kombájn is segíti, amely naponta akár 10 hektárról is képes betakarítani a szőlőt.
A csabagyöngyéből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként kerül a boltok polcaira. A pincészet a csabagyöngyéből idén a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1000-1300 mázsát vásárol fel a balatoni gazdáktól. Az átvételi ár azért alakul kedvezően a jó termés ellenére, mert idén a muskotályos fajták virágzása nem jól sikerült, így ebben a fajtakörben nagyobb terméskiesésre számítanak a borászok.
A csabagyöngye termőterülete nem nőtt az utóbbi években, viszont az ültetvények megújításával hatékonyabb lett a termesztése. Míg a régebbi telepítésű ültetvényeken 60 mázsa szőlőt szüretelnek le hektáronként, addig az új telepítésűeken az idén már 80-90 mázsa, a következő években akár a 100 mázsa termésre számítanak.
Varga Péter az idei szőlőtermés egészéről szólva elmondta, benne van a lehetőség csúcsminőségű borok előállítására, ha a vénasszonyok nyara is kedvezően alakul, hiszen jó állapotban vannak az ültetvények: volt bőven napsütés, csapadék, és jelenleg is megfelelő a talajnedvesség.