Élet-Stílus

Noteszgépet mindenkinek!

Közeleg az iskolakezdés, a gyereknek számítógép kéne? A kor szellemének megfelelően a tanuláshoz, információkereséshez, multimédiás alkalmazásokhoz egyre inkább javallott egy noteszgép beszerzése, ami akár elsődleges gép, de az asztali főgép mellett kiegészítő is lehet. Összeállításunkban összegyűjtöttünk 4+1 olyan modellt, amely már megbirkózik a 2007-es kihívásokkal, de árban mégis elérhető akár egy átlagos család számára is.

A noteszgépek korábban alapvetően az üzletemberek „játékszerei” voltak, később a fiatalok, egyetemisták is rákaptak, mostanra pedig a belépőszintű modellek ára lecsökkent egy olyan szintre, hogy robbanásszerűen elterjedhetnek a hordozható masinák. A gyártók idei palettáján megfigyelhető, hogy kettévált a kínálat.

Egyrészt megjelentek az olyan prémiumszolgáltatásokat is magukban foglaló készülékek, melyek a már második-harmadik noteszüket fogyasztó vásárlóknak kedveznek, másrészt a hordozható készülékekkel vagy éppenséggel a számítástechnikával önmagával éppen csak ismerkedő felhasználók is találnak nekik megfelelő belépőszintű, alacsonyabb árú gépeket is.

A Windows Vista megjelenésével a belépőszint kategória is egészen megváltozott, hiszen több memória, több háttértár és nagyobb teljesítményű processzor szükséges az új operációs rendszer problémamentes futtatásához, másrészt a mai internet izgő-mozgó tartalmai már szintén teljesítményt igényelnek, így nem érdemes 3-4-5 éves készülékekkel próbálkozni, még ha árban kedvezőnek is látszanak a használt modellek.

Egy öt évvel ezelőtti számítógépen a mai weboldalak lassan töltődnek, a böngészők, irodai alkalmazások és médialejátszók megbolondulnak a kevés memória miatt. Cikkünkben természetesen szem előtt tartottuk ezeket a szempontokat, és igyekeztünk megtalálni az arany középutat az alacsony ár és az elfogadható teljesítmény között. Így mindegyik kiválasztott noteszgépnek rendelkeznie kell egy kétmagos processzorral, legalább fél gigabájt memóriával, vezeték nélküli hálózati kártyával. Emellett pedig az áraknak mindenképp 200.000 Ft alatt kell maradnia. A többi tulajdonság, egyediség pedig a gyártókon múlott.

Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3515 (AB3HU)

A kiválasztott modellek közül a legalacsonyabb áron a német gyártó termékét találtuk, melynek kiépítettsége az árához hasonlóan alapnak számít. A processzor az Intel kétmagos Core Duo T2080-as modellje. A kijelző mérete 15,4” (1280×1024), azaz 39 cm, ami még nem megy túlzottan a hordozhatóság kárára, viszont akár otthoni 1-2 személyes filmnézéshez is alkalmas. A szűk keresztmetszetet főként az 512 Mbyte memória és az integrált VIA videovezérlő jelenti. Ahogyan a többi modellnél, itt sem kell arra számítani, hogy komoly játékok futtatására alkalmas lesz a gép, de ezzel a kombinációval a Windows Vista, vagy akár bármilyen grafikus alkalmazás futtatása már kompromisszumokat igényel.


Noteszgépet mindenkinek! 1

Olcsó alapgép kezdõknek


Az akkumulátor egy 6-cellás, 4400 mA-es darab, ami gyári értékek szerint 2,5 órára képes életben tartani a gépet, vastagsága 2,4/3,9cm, súlya pedig legkevesebb 2,7 kg. Találunk benne egy 8x sebességű DVD-újraírót, beépített WLAN-t, illetve USB portból 4 darabot, kártyaolvasó vagy egyéb extra viszont nem fért bele a büdzsébe, ami körülbelül bruttó 150 000 Ft.

Ugyan a Fujitsu-Siemens adja el hazánkban a legtöbb notebookot, de ennek az oka nem a jó minőségben vagy teljesítményben keresendő, hanem inkább a nyomott árban. A vásárlók általában nem vesznek figyelembe apró extrákat az első notebook vásárlásakor, és ha a fent sorolt értékek stimmelnek, az ár pedig alacsony, akkor minden rendben van. Arról nem is beszélve, hogy ehhez a termékhez ingyenes Linux operációs rendszert adnak, ami kezdő felhasználók esetében többnyire gondot okozhat, ha az illető ragaszkodik a Windowshoz.

HP 530 (GH636AA)

A következő ugrás árban a HP egyik belépőszintű modellje, ami alapjaiban azonos a fent leírtakkal, tehát Core 2 Duo processzor, 512 Mbyte memória, 80 Gbyte merevlemez, DVD-író, illetve 15,4 collos kijelző, ami viszont 16:9 képarányú, tehát 1280×960 pixel felbontású, így filmnézéshez ideálisabb lehet. A grafikus vezérlőt itt már az Inteltől szerzik be, ami egy fokozattal jobb teljesítményt ígér.


Noteszgépet mindenkinek! 2

Egy divatos 16:9-es HP modell


A HP szoftvernek és finomhangolásnak köszönhetően a mindössze 4 cellás akkumulátorral is bírja gyári értékek szerint 2,5 órán át szuflával. A súly szintén azonos, 2,7 kg, bár némileg vékonyabb: 32 mm. A Fujitsuval szemben itt már nem véletlenszerűen kerül bele vezeték nélküli hálózati csatoló, hanem a grafikához hasonlóan, itt is a biztosabb Intel-megoldást választották, ami többnyire stabilabb, gyorsabb kapcsolatot jelent.

A HP szinte minden noteszgépébe épít kártyaolvasót, így itt is találunk egy 4in1 eszközt, így nem kell a bővítő slotot elfoglalni erre a célra. USB-portokkal viszont spóroltak, érthetetlen, hogy miért csak 2 darab került a modellre. Prémiumszolgáltatások ugyan nem jelennek meg a gépben, lévén alapmodell, de jobban érződik az átgondoltság a gép kialakításában, mint a fenti modellnél. Az ára valamivel magasabb, kb. 160 000 Ft, ezért cserébe viszont egy Windows Vista Home Basic is jár a géphez. Persze e mellé nem árt azonnal még 512 Mbyte memóriát venni a gépbe a kényelemért, ez viszont több tízezerrel megnövelheti az árat.

—-ASUS A6F-AP084H—-

Az ASUS jó ideje viseli magán azt a véleményt, hogy jó, de drága. A kiválasztott modell alapkiszerelésben itt is azonos a fentiekkel, bár eggyel alacsonyabb órajelű Core 2 Duo processzort kapott, ami energiatakarékosság szempontjából akár pozitívum is lehet. Az új ASUS notebookokban kiemelendő viszont a kijelző minősége, ami objektív értékekkel nehezen leírható, de teltebb, fényesebb, szebb színei vannak az átlagkijelzőhöz képest. Viszont a felülete eléggé tükröződik, ezért nagy napsütésben magasra kell venni a kontrasztot, ami magasabb fogyasztást jelent.

Itt is találunk kártyaolvasót, DVD-írót, 80 Gbyte-os merevlemezt, 512 Mbyte memóriát és Intel grafikus vezérlőt, továbbá 4 USB- és egy Firewire-portot, S-Video kimenetet és pluszban egy 1.3 Megapixeles beépített webkamerát és egy HD-kompatibilis hangkártyát is.


Noteszgépet mindenkinek! 3

Multimédiára hangolva


Ezekből is látszik, hogy az ASUS inkább a multimédiás funkciókkal szeretné megfogni a vevőket, és erre hegyezte ki a gépeit az alsóbb kategóriákban is. Szerencsére nem fukarkodtak beletenni a legolcsóbb Core2Duo-s gépükbe sem ezeket az extrákat, ami ugyan komolyan megdrágítja a gépet, de cserébe elégedett felhasználókat kapnak.

Így járnak a géphez a szoftverextrák is, az optikai egér és a gyári hordtáska is. A gép alapsúlya is kicsit több, 2,85 kg, viszont 8 cellás akkumulátorral kerül a boltokba, ami 3,5 órás átlag üzemidőt jelenthet. Sajnos a gépen nincs semmilyen előre telepített operációs rendszer, a gépet dobozában teljesen szűzen adják át. Ennek előnye a szabad választás lehetősége, hátránya viszont a további költség. A gép bruttó ára 180 000 Ft.

Lenovo 3000 c200 (TZ0BXHL)

A belépőszinten már az igényes kategóriát képviseli az IBM-hagyatékú Lenovo gép. Processzora szintén a Core2Duo, de ez a modell 1 Gbyte memóriával és 120 Gbyte-os merevlemezzel érkezik alapból. A kijelzője viszont valamivel kisebb és kisebb felbontású is (1024×768). A gép háza a szokásos letisztult forma, elegáns és szép, visszafogott. 6 cellás akkumulátora kb. 2,5-3 óra működést garantál, természetesen itt is Intel grafikus kártya, DVD író, kártyaolvasó, video-kimenet dukál.

A WLAN megoldás pedig saját Lenovo-gyártmány.
A gép egyik komoly előnye a versenytársakhoz képest a komolyabb hardver mellett a mellékelt szoftverek sora. A Lenovo, a jó IBM-hagyományokat követve, egy teljes palettát kínál saját alkalmazásokból, többnyire átvéve a Windows funkciói közül is többet, mint hálózatkezelés, biztonság, illetve energiagazdálkodás.


Noteszgépet mindenkinek! 4

A Lenovo minõségi termékkel hódít


Ugyan több olyan program is telepítve van gyárilag, amelyre sosem lesz szüksége egy átlag felhasználónak, de ezeket kigyomlálva egy teljes és jól használható rendszert kap a vevő. A Lenovo Care csomag olyan trükköket tud, mint a teljes rendszer automatikus frissítése vagy merevlemezről történő visszaállítása teljes rendszerösszeomlás után is.

Sőt, beállítástól függően vezeték nélküli hálózatok automatikus keresését, konfigurálását és csatlakoztatását is elvégzi önállóan. A csomagban itt is Windows Vista található, viszont a Home Premium változat, amely minden multimédiás funkciót magában foglal már.

Apple Macbook 13”

Igazából nem illik teljesen a képbe, hiszen az ára horribilis a többi vetélytárséhoz képest, viszont aki hajlandó stílusért jóval több pénzt áldozni és nincs semmi miatt függésben a Windows-rendszertől, annak tökéletes választás lehet az Apple.

A 320 ezer forintos ár riasztó elsőre, de ezért egy valamivel gyorsabb Core2Duo processzorral, 1 Gbyte memóriával és 120 Gbyte-os merevlemezzel szerelt gépet kap a vevő. Az Apple gépek közül ugyan ez az egyik legolcsóbb, de egy teljesen más kategóriát képvisel, mint a fentiek, hiszen a 13”-os kijelzős gépek az ultrahordozható vonalba tartoznak már. Ez a gép kicsi, könnyű, könnyen kezelhető, és sokak szerint a legszebb minden noteszgép közül.


Noteszgépet mindenkinek! 5

PC- helyett Mac-rajongóknak


Bloggerek és internetfüggők szívesen használják, de filmnézésre, multimédiára hiába alkalmas, a kis kijelző miatt nem ajánlott használni. Hosszan lehetne ecsetelni a PC- és a Mac-platform közti különbségeket, de a legfontosabb talán, hogy utóbbinál a látvány, a stílus, exkluzivitás fontos tényező. Mióta viszont áttértek Intel-alapokra, azóta jóval könnyebb alkalmazásokat mindkét oldalra elkészíteni, így a korábban érvényes inkompatibilitás már a múlté, sőt apró trükkökkel könnyen lehet Windows operációs rendszert is telepíteni ezekre a gépekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik