Élet-Stílus

Programdömping a kultúra napján

Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a magyar hazafias költészet legjelentősebb alkotását, a Himnuszt, 184 éve. Ezt ünnepeljük a magyar kultúra napján drámaíró versennyel, reggelig tartó ingyenmozizással, metrókiállítással hangversenyekkel.

Találkozó a Parlamentben


Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Lezsák Sándor alelnök a Parlamentben köszönti a kultúra és a művészetek kiemelkedő alkotóit. Az ünnepségre az irodalom, a filmművészet, a zeneművészet, a balettművészet, a képzőművészet, az építészet, a színművészet jeles alkotói mellett meghívást kaptak akadémikusok, egyházi személyek és határon túli művészek is. Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket ad át az Iparművészeti Minisztériumban.

Az internetről szóló cikk adja a témát a XII. Magyar Drámaíró Verseny résztvevőinek; Gosztonyi János, Fráter Zoltán és Nényei Pál vasárnap írták meg egyfelvonásosaikat, amelyeket a magyar kultúra napján, hétfőn mutatnak be a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában.

A Magyar Rádió és a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány tizenkettedik éve rendez drámaíró versenyt. Az idén a drámák témáját a Nyomoznak utánunk a világhálón című újságcikk adja, amelyet még szombaton este, a Vasárnap Reggel másnapi írásai közül sorsoltak ki Budapesten a Tivoli Színház előcsarnokában.

A kiválasztott cikk arról szól, hogy a munkaadó egy állás betöltésénél mennyire veszi figyelembe a jelöltről az interneten megtalálható információkat. Az íróknak vasárnap estére kellett elkészülniük az egyfelvonásosokkal, amelyeket hétfőn egész nap próbálnak a rendezők a színészekkel.

A témán kívül az egyfelvonásosok előadásának sorrendjét is kisorsolták: először Rozgonyi Ádám, másodszor Kálloy Molnár Péter, harmadikként Almási Tóth András rendezését láthatják hétfő este a nézők. Tircsi Anikó, a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: azt, hogy melyik darabnak ki a szerzője, csak a verseny végén mondják meg, hogy ez ne befolyásolja a közönséget a döntésben, ugyanis a közönség is szavazhat a neki leginkább tetsző műre.

Magyar filmek, metrókiállítás, hangverseny


Programdömping a kultúra napján 1

Kortárs képek a hirdetés helyén (MTI)


Az Uránia Nemzeti Filmszínház egész éjszakán át tartó filmvetítéssel ünnepli a magyar kultúra napját. A 12 órás vetítéssorozatban összesen 18, tavaly készült magyar játékfilmet láthat a közönség. Az ingyenes program hétfőn este hat órakor kezdődik, és másnap reggel hatig tart. Műsorra tűzik egyebek mellett a Szabadság, szerelem, az Üvegtigris 2., a Fehér tenyér, a Magyar szépség és a Sztornó című filmet, valamint az Egy bolond százat csinál legújabb változatát.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Himnuszok és emlékművek címmel tartanak megemlékezést, a Magyar Kultúra Alapítvány budapesti székházában pedig Kodály-estet rendeznek. A Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézetben szintén hétfőtől látható az “Erdély, szép föld” című fotókiállítás.

Az ünnep előestéjén rendhagyó kiállítás nyílt az Arany János utcai metrómegállóban. A vasárnap este 10 órától látható tárlaton 58 kortárs művész alkotása szerepel. Az egy hónapon át megtekinthető kiállításon, amely a mozgólépcsők melletti hirdetési felületeken jelenik meg, kortárs képző- és iparművészeti alkotások papíralapú reprodukcióit mutatják be egy-egy irodalmi üzenettel társítva.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) vasárnap este ünnepi hangversenyt rendez a Néprajzi Múzeumban. Az eseményen a kórusok – az ünnep hangulatához méltóan – magyar szerzők műveit adják elő. A programban négy kórus és egy népzenei együttes műsora szerepel. Az esemény mottója egy Kodály-idézet: “Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”


Programdömping a kultúra napján 2

Kölcsey sírjánál is koszorúztak (MTI)


Himnusztörténeti kiállítás

A kézirat tanúsága szerint a nemesi ellenállási mozgalom időszakában csekei birtokán írta meg 1823-ban Kölcsey Ferenc a magyar hazafias költészet egyik legjelentősebb alkotását, a Himnuszt (Hymnus, a magyar nép zivataros századaiból), amit január 22-én fejezett be, és amely 1844-től Erkel Ferenc megzenésítésében a magyar nép nemzeti himnusza lett. Az Országos Széchényi Könyvtár himnusztörténeti kiállítással jelentkezik, amely inkább a zenetörténetre helyezte a hangsúlyt.

A zeneműtár Joseph Haydn-, Erkel Ferenc- és Dohnányi Ernő-gyűjteményének darabjait mutatja be. Középpontjában az Erkel Ferenc által Kölcsey Ferenc versére komponált zenemű áll – olvasható a közleményben.

A XIX. század elejétől az osztrák kormányzat egységesen Joseph Haydn császárhimnuszát szerette volna meghonosítani az állami ünnepségeken. A reformkorban Bartay András, a Nemzeti Színház akkori igazgatója két zeneszerzői pályázatot is hirdetett magyar szövegű és dallammintázatú néphimnusz komponálására: 1843-ban Vörösmarty Mihály Szózat, 1844-ben Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére.

A két pályanyertes alkotás – Egressy Béni Szózata és Erkel Ferenc Himnusz című szerzeménye – gyorsan elterjedt az országban. Erkel Ferenc műve a kiegyezés korára már az egész magyar nyelvterület himnuszává vált. A Himnusz ma is ismert nagyzenekari változata 1938-ban keletkezett, Dohnányi Ernő hangszerelésében. A zenei dokumentumok március 31-ig tekinthetők meg a Országos Széchényi Könyvtárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik