Élet-Stílus

Tomboltak az elemek 2008-ban

Az időjárás tekintetében több szempontból is rekordértékű volt 2008. Csaknem ezerötszáz tornádó az Egyesült Államokban, soha nem látott meleg Skandináviában, hőhullámok Európában és tízezrek életét követelő viharok Ázsiában - a Meteorológiai Világszolgálat jelentéséből szemezgetett a National Geographic Online.

Világviszonylatban a tízedik legmelegebb év volt az idei a rendszeres meteorológiai adatok mérésének kezdete, vagyis 1850 óta. 2008-ban a felszínközeli levegő hőmérséklete 0,31 Celsius-fokkal volt magasabb az 1961 és 1990 közötti 14 fokos világátlagnál, ugyanakkor ez az érték alig maradt el az előző évekéhez képest.

A lista élén 1996 áll 14,52 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, viszont az ezt követő további hat rekordévre a 21. században került sor – olvasható a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) 2008-ról szóló előzetes jelentésében.

Rekordmeleg Skandináviában

Az idei év „hűvösebb” időjárásának hátterében a 2007 végétől 2008 tavaszáig tartó erős La Nina jelenség áll. A Csendes-óceán térségében az El Nino „párjaként” ciklikusan felerősödik a hideg tengeráramlás, a felszínre kerülő hidegebb víz közvetve távoli területek, így Eurázsia időjárására is kihat – írja a National Geographic Online.

Texas az Ike hurrikán után (MTI)

Texas az Ike hurrikán után (MTI)

Például Törökországban, februárban mérték az elmúlt ötven év legalacsonyabb havi középhőmérsékletét. Az Egyesült Államok nyugati területein a megszokottnál jóval hidegebb ugyanakkor Európában és Szibériában jóval enyhébb volt az év eleje. Skandináviában a 2007/2008-as tél 6 fokkal melegebb volt a sokévi átlagnál, a meteorológiai mérések óta ez volt a legenyhébb tél a vidéken.

Szélsőséges időjárás

zöldhullám

Olvassa a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közös blogját a FigyelőNeten!

A szélsőségek jellemezték idén a dél-amerikai kontinenst is. Míg Argentínában a május rendkívül hideg volt, a júliusi középhőmérséklet már 3 fokkal a sokéves átlag fölé szökött. Ausztráliában pedig 15 napig tartó, eddig soha nem tapasztalt hosszúságú hőhullám tombolt. Több szokatlanul erős hőhullám jelentkezett Európában és a Közel-Keleten is április folyamán.

Az év első fele helyenként, például Kínában, Kanadában intenzív havazást, heves viharokat hozott, ami jelentős fennakadást és károkat okozott a közlekedésben, energiaellátásban valamint az infrastruktúrában. Az Egyesült Államokban fél évszázada idén észlelték a legtöbb, 1489 tornádót.

Ezreket öltek meg az áradások

A Szaharától délre, Nyugat-Afrikában lezúdult nagy mennyiségű csapadék Zimbabweban soha nem látott áradást okozott, amely több mint 300 ezer embert érintett. Hasonló heves esőzésekre került sor Algériában, Marokkóban, Dél-nyugat Európában, Brazíliában valamint Columbiában szeptember és november folyamán.

Indiában, Pakisztánban és Vietnámban a monszun okozta áradás több mint 2500 ember halálát követelte, és csak Indiában mintegy 10 millióan kényszerültek elhagyni emiatt lakóhelyüket.

A Narving ciklon 1991 óta a legerősebb pusztítást végző ciklon volt a Délkelt-ázsiai térségben. A Mianmart súlytó trópusi vihar 78 ezer ember halálát okozta, és további több ezer ember otthonát pusztította el. Az Atlanti-óceán térségében 16 trópusi vihar alakult ki, ebből nyolc fejlődött hurrikánná, ezek közül pedig öt erőssége érte el vagy haladta meg a hármas fokozatot.

Vihar után Vietnamban (MTI)

Vihar után Vietnamban (MTI)

A sarkvidéki jégtakaró zsugorodása folytatódott

Nem csak az éves átlaghőmérséklet, de a sarkvidéki jégtakaró kiterjedése miatt is rekordértékű (volt) az idei év. A műholdas mérések, azaz 1979 óta az északi sarkvidék jégtakarójának kiterjedése tavaly érte el az eddigi legkisebb értéket, vagyis a 4,3 millió négyzetkilométert. Ehhez képest az idei érték „csak” a második legkisebb volt, mintegy 0,35 millió négyzetkilométerrel haladta meg a tavalyit.

Az Antarktisz felett az ózonlyuk mérete szeptember közepén érte el az éves maximumát: 27 millió négyzetkilométert. Ez elmaradt a 2006. évi rekord értékű 29 millió négyzetkilométertől, viszont 2 millió négyzetkilométerrel meghaladta a tavalyi értéket. A 2008. év meteorológiai viszonyairól szóló részletes jelentést a WMO jövő márciusban teszi közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik