Gazdaság

TVK RT.

Noha a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. saját értékelése szerint “átlagosan jó évről” adtak képet a társaság gyorsjelentésében közzétett számok, a tőzsde több mint 400 forintos áreséssel válaszolt a TVK-csoport múlt héten nyilvánosságra hozott 7,8 milliárd forintos adózás utáni eredményének hírére. A borús fogadtatás feltehetően nem is a 24 milliárd forintos jegyzett tőkére vetítve valóban jónak minősíthető tavalyi teljesítménynek szólt, hanem inkább a január-februári hosszhangulatban túlpörgött TVK-vevők kijózanodását mutatja. A piaci szereplők nagy része ugyanis a menedzsment többszöri figyelmeztetése ellenére úgy gondolta, hogy a társaság gazdálkodásában rekordévnek számító 1995-ös esztendő – a maga csaknem 10,5 milliárd forintos eredményével – megismételhető. Nem így történt, és ebben jelentős szerepet játszott, hogy a TVK-termékek piaci helyzete némiképp romlott. A fő termékek – LDPE-, HDPE-, PP-granulátumok – devizában számolt átlagára tavaly már nem érte el az 1995-ben tetőzött vegyipari ciklus idején érvényesíthető szintet. Ugyanakkor a Mol Rt.-től vásárolt fő alapanyag, a vegyipari benzin tonnánkénti átlagára az emelkedő olajárakat követve 193 dollárra nőtt, 21 százalékkal felülmúlva a megelőző évit.

Nagyrészt ezzel magyarázható a cég árbevétel-arányos bruttó fedezetének mintegy 14 százalékpontos csökkenése. Míg ugyanis a TVK Rt. nettó árbevétele egy év alatt csupán két százalékot növekedett – és így valamivel meghaladta a 62 milliárd forintot -, az értékesítés közvetlen költsége a növekvő nyersanyagárak miatt, több mint 25 százalékkal emelkedve, meghaladta a 46 milliárd forintot. A társaság öt üzletága közül csak az olefin- és a PP-üzletág nettó árbevétele növekedett 2,5 illetve 1,2 milliárd forinttal; az LDPE- és a HDPE-üzletágé folyó áron számítva szinten maradt; míg a műanyag-feldolgozó üzletágé – döntő részben a termelés racionalizálása és bizonyos termékek vegyes vállalatokba történt kivitele miatt – 1,2 milliárd forinttal csökkent.

A társaság tavaly év végén érvényes tulajdonosi struktúrájának érdekessége: a legnagyobb részvénycsomag – a decemberben vásárolt, névértéken 2 milliárd 795 millió forintnyi, alaptőke 12,5 százalkos részesedést jelentő részvénypaket – vélhetően a TVK Rt.-nél, egy kézben van. A második legnagyobb tulajdonosi csoportot a munkavállalók adják, 8 százalék feletti hányaddal. Az egyébként általában 5 százaléknál kisebb pakettal rendelkező külföldi intézményi befektetők részesedése a tavaly nyári privatizáció óta folyamatosan csökkent, december végén azonban még meghaladta az ötven százalékot. A TVK-részvények árfolyamát rövid távon jelentősen befolyásolhatja az a soron kívüli tájékoztatások között is megemlített esemény, miszerint a társaság december 18-án kezdeményezte az ÁPV Rt.-nél a 20 százalékos privatizációs ellenértékhányad átutalását. A tét mintegy 5 milliárd forint, amelynek a hírek szerint most eléggé valószínű megszerzése újabb lökést adhat a pillanatnyilag elbizonytalanodott árfolyamnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik