Gazdaság

Egy csésze kávé Szeremley Hubával

Egyáltalán nem titkolja Szeremley Huba badacsonyi szőlészborász, hogy az FKGP-székházról kötött szerződés létrejöttében szubjektív motivációk is szerepet játszottak.

Torgyán József iránti szimpátiája vezérelte a kisgazdapárt székházának megvásárlására irányuló megállapodásban, vagy üzleti megfontolásból kötött szerződést?

– Talán nincs is olyan üzlet, amelyben nem játszanak szerepet szubjektív motivációk, legyen az kabát-, autó- vagy telekvásárlás. Nem vagyok ingatlanügynök, nem is nevezhető objektívnak a döntésem.

– S most melyik megoldás lenne Önnek szimpatikusabb? Ha az épület a tulajdonába kerülne, vagy ha visszakapná a pénzét?

– Egyik lehetőség megvalósulásának sem drukkolok, a szerződésben kerek-perec leírtuk a feltételeket, hogy ki mit vár el ettől az üzlettől. Mindkét félnek van egy bizonyos játéktere.

– S mi a terve az épülettel, ha megszerzi?

Egy csésze kávé Szeremley Hubával 1– Azt tudom, hogy sem nyilvánosház, sem diszkó nem lesz belőle, de klasszikus értelemben vett szálloda sem, mert abból éppen elég van. Az épület a világörökség része lesz, tisztázni kell majd a hatóságokkal, hogy mit szabad vele tenni. Szűk korlátok között mozoghatunk, hiszen mindenki, aki arra jár, beleszólhat ebbe a projektbe. Biztosan kompromisszum születik majd, nem ez lesz az első befektetésem, amely megegyezést igényel az Örökségvédelmi Hivatallal.

– Miként értékeli a MIÉP képviselőjelöltjével történteket? A kampány eldurvulását látja benne, vagy a politikától függetlennek véli az esetet?

– Sajnos ez utóbbi nem valószínű. Addig, amíg valaki nem tanult meg a francia etikett szerint késsel-villával enni, előfordul, hogy szájába szúr a villával, megvágja a hüvelykujját a késsel; amíg nem tanulunk meg a demokrácia asztalánál étkezni, addig előfordulnak ilyen szélsőséges megnyilvánulások, s ebben a pártokat és a társadalmat egyformán felelősség terheli.

– Reálisnak tartja-e Orbán Viktor prognózisát a forint évi 3-5 százalékos erősödéséről?

– Erre nincs rálátásom, miként arra sem, hogy az ország számára ez mennyire volna kedvező. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy azokat, akik hozzám hasonlóan hosszú távú exportüzletekkel foglalkoznak – különösen, ha megkötött szerződéseik vannak -, hátrányosan érinti. Ám ha több bort importálnék, mint amennyit kiszállítok, akkor maradéktalanul boldoggá tenne a miniszterelnök előrejelzése.

– Miként látja a hazai borászat jövőjét?

– Január elsején, anélkül, hogy vastag betűs újságcikkekkel találkoztam volna a napi vagy a szaksajtóban, közölték velünk, hogy még az a minimális exporttámogatás is eltöröltetett, amely tavaly még létezett. Sokunknak vannak élő exportszerződései, és társaimmal együtt igen nehezen vettem tudomásul e változást. Különösen, hogy itthon és a környező országokban járva egyre több külföldi borral találkozom, s közöttük filléres áron olyannal is, amelyen jelzik, hogy jó minőségű uniós maradék. Ez olyan, mintha száz méteres akadályfutást néznénk, de a versenyzőket csak deréktól fölfelé mutatná a kamera, s a dressz mindenkin nagyszerűen mutatna, ám amikor tetőtől talpig meglátnánk az atlétákat, kiderülne, hogy míg egyesek csodálatos sportcipőben futnak, addig mások feslett munkásbakancsban. Nos, ez utóbbiak vagyunk mi. Úgy tűnik, a szőlész-borász állatfajta idehaza halálra ítéltetett, nincs szüksége rá a társadalomnak, miközben még a vaddisznó meg a vadnyúl is védelmet élvez.

– Szőlészet tulajdonosaként mi a véleménye a jelenlegi “földkérdésről”?

– Nem vagyok tulajdonos, mert a saját legelőimhez, szőlőimhez az államnak sokkal több joga van, mint nekem. A föld tulajdonjogát helyre kellene állítani, gondoljunk csak arra, hogy amíg létezett hivatalos és feketevaluta, addig nem alakulhatott ki valós érték. Nem a földet kellene szabályozni, hanem úgy, ahogy az unió levédte magát a munkaerő-beáramlással szemben, nekünk a tőkebeáramlást lenne szükséges leszabályozni. S akkor visszakaphatná mindenki a tulajdonjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik