Bár az élelmiszer tartósításának legmegbízhatóbb módja a fagyasztás, előfordul, hogy a mélyhűtött hal, hús, zöldség, vagy tejtermék megromlik.#<# Elég csupán néhány percnyi meleg, és a mirelit áru máris bomlásnak indul. Ez gyakran előfordul szállítás közben, vagy az élelmiszer-áruházak hűtőpultjain. A fogyasztó mindezt általában észre sem veszi, legfeljebb akkor, amikor már gyomorrontást, vagy súlyosabb esetben ételmérgezést kapott. Az amerikai National Center for Toxicological Research kutatói most olyan műanyag korongokat gyártottak, amelyek jelzik, ha a csomagolt fagyasztott áru megromlott.
A diszkek a fólia, vagy a doboz légterébe kerülő gázokat érzékelve színváltozással reagálnak. A mikrobiológusok több típusú rendszert is kifejlesztettek, amelyek más-más vegyületeket mutatnak ki, így a hal és a hús, a zöldségek, valamint a tejtermékek bomlásával járó anyagokat, elsősorban az ammóniát, illetve a növények esetében az ecetsavat. A gázok koncentrációjának függvényében a színek erősebbek, és a fogyasztó egy mellékelt skála segítségével állapíthatja meg, hogy a csomag esetleg már az egészségügyi hatóságok által megszabott határértéket meghaladó mennyiségű mérgező anyagot tartalmaz. Az ilyen árut egyébként a kereskedőknek el kell távolítaniuk hűtőikből. Az indikátorok a fejlesztők szerint két éven belül piacra kerülhetnek.