Gazdaság

Torinói képeslap – Cabiriától a Majmok bolygójáig

Piemont tartomány fővárosáról a napokban annak kapcsán esett sok szó, hogy torinói központtal rendezik majd meg 2006-ban a XX. Téli Olimpiai Játékokat.

Kevesebben tudják, hogy az észak-olasz város ad otthont a világ egyik leggazdagabb anyagú mozimúzeumának. Az intézmény a városközpont építészeti jelképében, az 1863-ban eredetileg zsinagógának tervezett, utóbb kupolával és toronnyal 167 méteresre megmagasított, s ezzel máig Európa legmagasabb téglaépületeként nyilvántartott Mole Antonellianában kapott helyet. A mozi történetét öt kiállítási szinten, 3200 négyzetméteren bemutató múzeum másfél éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az épületben könyvtár és archívum is található.

Torinói képeslap – Cabiriától a Majmok bolygójáig 1 A XX. század első éveiben Torino a filmgyártás fővárosa volt, több száz film készült ott – köztük az olasz filmművészet első nagy alkotásának tartott Cabiria -, s szerepét csak a II. világháború után vette át az akkor létesült római Cinecittá. A múzeum emléket állít a mozi kultúrájának, felidézve a műfaj misztériumát, tiszteleg a nagy egyéniségek emléke előtt, ugyanakkor a látogatónak betekintést enged a kulisszák mögé. A világ egyik leggazdagabb gyűjteménye e műfajban, több mint 7 ezer filmet, 9 ezer tárgyat, 200 laterna magicát, 200 ezer hirdetést és plakátot őriznek itt. A mozi patinás régi eszközeinek bemutatása mellett 8 tematikusan berendezett terület magyarázza el, hogyan született a hetedik művészet. Illusztrációként laterna magicák, a mozgást reprodukáló, optikai effektusokat keltő szerkezetek láthatók. A jelmezek között Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Rodolfo Valentino kosztümjeit is megtaláljuk.

A kupolaterem, a múzeum szíve, alkalmas színhely vetített képek bemutatására: a soktíz méteres magasság elérhetetlen nagyság érzetét keltve láttatja a régi időket, személyiségeket, egyúttal a mozi nagyságát hangsúlyozza. Két rövid filmet láthatunk 35 milliméteres kópiáról a terem két falán. Az egyik egy torinói némafilm, a másik Itália történetének rövid áttekintése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik