Gazdaság

ŰRSZEMÉT ELLEN – Takarító miniműhold

Földünk körül 40 év űrkutatás szemete kering, a kiürült rakétameghajtóktól kezdve a különböző roncsokon át a lepattogzott festékig. Ez a hatalmas mennyiségű hulladék pedig most már a jelenleg használt műholdak, sőt, az űrállomások működését veszélyezteti. Brit mérnökök most olyan szatelitet juttattak földkörüli pályára, amelynek egyetlen feladata, hogy a nagyobb szemétdarabokhoz tapadva megsemmisítse azokat.

A kozmoszban keringő roncsok 30 ezer kilométer/órás sebességgel száguldanak, úgyhogy ütközés esetén óriási károkat okozhatnak. A britek Snap-nek elnevezett, mindössze 6 kilogrammos miniműholdja négy fedélzeti kamerájával képes lokalizálni az ámokfutó űrszemetet, és miután fogókarjaival rögzíti magát, a tárgyat a Föld felé irányítja. A légkörbe érve mindkét szerkezet porrá ég. Igaz ugyan, hogy ezzel százezer font megy füstbe – ennyibe kerül a miniszatelit -, de a veszélyforrás is megszűnik.

A miniműholdat fejlesztő Surrey Satellite Technology egy orosz teherűrhajóval június 28-án földkörüli pályára juttatott egy tesztműholdat; ennek a tervek szerint a kínai Csingua-1 nevű szatelitet kell nyakoncsípnie, a cég később a nagy költségvetésű űrkutatási projektekben, például a nemzetközi űrbázist építő programban akarja értékesíteni a szerkentyűket. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik