Gazdaság

KISEBB SUGÁRDÓZIS – Röntgenfejlesztések

Zúzódott kar, boka és koponya, zörgő tüdő, fekélygyanús gyomor vagy zúgó fej – ilyen tünetekkel általában a röntgenvizsgálóban köt ki az, aki orvoshoz fordul. És hogy mindezeket érdemben vizsgálni lehet, az a röntgensugár múlt század végi felfedezése óta történt óriási fejlődésnek köszönhető. A röntgentechnikát a fejlett képalkotó eljárások, például a komputertomográf sem tudta kiszorítani. A régi módszer tökéletesítéséből magyar mérnökök is kivették a részüket; az Innomed Medical Rt. úgynevezett nagyfrekvenciás röntgengenerátor-családja világszerte kelendő portéka.

“E genarátor a diagnosztikai röntgenmunkahely agya, központja; ez látja el árammal az összes berendezést, és végül is rajta múlik, jók lesznek-e fölvételek, vagy sem” – tudtuk meg Deme Gábortól, az Innomed Medical Rt. elnökétől. A készüléktől függ az is, mekkora sugárdózist kap a vizsgált páciens és az orvos; és mivel az ember életében a röntgenfelvételek készítésekor kapott sugáradagok összegződnek, egyáltalán nem mindegy, hogy a felvételek alkalmával mennyire terhelik a szervezetet.

Az Innomed generátor-családja tízéves munka eredménye, a szerkezetek részmegoldásait – amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejlesztettek ki – szabadalmak védik. A termékcsoport tavaly év végén Innovációs Nagydíjat is nyert. Szalai György, a cég fejlesztésért felelős igazgatója elmondta, hogy a legnehezebb műszaki feladatnak a zajtermelés minimalizálása bizonyult. A jelenlegi szabványok miatt ugyanis az 50 ezer wattos röntgengenerátor működés közben nem bocsáthat ki nagyobb elektromágneses sugárzást, mint a néhány wattos házi készülékek, a tévé vagy a rádió. A külföldi eladásokhoz ezenkívül a különböző országok előírásait is figyelembe kellet venni a műszaki megoldások kidolgozásakor. Az Egyesült Államok, Kína, India vagy Oroszország helyi szabványainak nem könnyű eleget tenni, az utóbbi országokban pedig a kevésbé szakképzett röntgenszakorvosok hiányosságaira is tekintettel kell lenni. Az Innomednek mindez sikerült: ez a termék ma már megfelel az ISO- és FDA-előírásoknak és az Európai Unióban történő forgalmazásnak sincs akadálya. Mindezek eredményeképp a röntgengenerátorokat már 12 országban forgalmazzák, a cég eddig csaknem 300 darabot értékesített belőlük – tavaly mintegy 500 millió forint értékben -, és ennek csak egyharmadát itthon.

Nem kapott még díjat, de jó esélye van az elismerésre annak az Innomed-fejlesztésű műszeregyüttesnek is, amely a legmodernebb számítógépes képfeldolgozó rendszert alkalmazza a röntgenfelvételek elemzésére (a röntgensugár forrása természetesen ebben az esetben is a cég saját generátora). A rendszert úgynevezett Spot-film üzemben használják, amellyel egyetlen digitális felvételen – különböző sugárelnyelésük alapján – minden szerv egyenként vizsgálható; például egy képen a gyomor, a vese, vagy a máj külön-külön. Ilyenkor nincs szükség filmre sem, a felvételt ugyanis nem fólián, hanem elektronikus formában, winchesteren, vagy CD-n tárolják. A kép így utólag is bármikor optimalizálható; ha például túl világos, vagy túl sötét, a cég saját szoftverével van lehetőség a minőség javítására. Szalai György szerint a fejlődés útja egyértelműen a film nélküli röntgen; ennek a technikának köszönhetően ugyanis nemcsak pontosabb a vizsgálat, hanem – a kevesebb és kisebb dózisok miatt – kevésbé veszélyezteti a betegek és az orvosok egészségét is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik