Gazdaság

ÍTÉLET A MICROSOFT ELLENI PERBEN – Redmond nem az Olümposz

A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége és legerősebb kormánya nem tudtak megegyezni.

Megsértette a trösztellenes szabályozásról szóló Sherman-törvényt, és versenyellenes magatartásával akadályozta az innovációt a szoftverpiacon – tartalmazza az az ítélet, amelyet április elején hirdetett ki Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró, miután a Microsofttal kudarcba fulladtak a peren kívüli megegyezésre irányuló erőfeszítések. Ejtették viszont azt a vádat, hogy a redmondi óriás marketing-megállapodásai kizárták volna a konkurenseket.

Az ügy azonban ezzel még nem ért véget, hiszen büntetés még nincs. Az eszközök tárháza igen gazdag, az egyszerű pénzbírságtól a feldarabolásig terjed, de a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy csak a piaci szereplőkkel való üzletelés módjában kötelezik önkorlátozásra a vállalatot. A ténymegállapítás után a bíró felszólította a felperes kormány képviselőit, hogy legkésőbb április 28-ig nyújtsák be a jogorvoslatra vonatkozó javaslatukat. A kölcsönös reagálások és bírósági meghallgatások után akár már júniusban ítélet születhetne, a folyamatot azonban a Microsoft teljesen legális módokon lassíthatja, így nem kizárt, hogy két év is eltelik a végső döntésig. Az viszont ebben az esetben is valószínű, hogy a kormány már az idén ideiglenes intézkedéseket foganatosít, például elrendelheti a Windows forráskódjának a versenytársak előtti megnyitását.

Az utóbbi négy hónapban egyeztető tárgyalások zajlottak a felperes igazságügy minisztérium és 19 állam, illetve a szoftvercég között, s március harmadik hetében még úgy tűnt, ezek eredményre vezethetnek. A cég a másik félre hárítja a peren kívüli megállapodás elmaradását, mondván: az államok és a minisztérium elbeszéltek egymás mellett. A kormányzati körök ezt természetesen cáfolják. Állításuk szerint a szoftveróriás még a számára legenyhébb hátrányokkal járó javaslatokat sem akarta elfogadni. A Microsoft nem volt hajlandó kimozdulni pozíciójából, annak ellenére sem, hogy a két fél között közvetítő Richard Posner jelezte, ezzel a magatartással nem jutnak révbe. A Microsoft most jócskán fizet a gőgért: a világ legdrágább cége máris 80 milliárd dollárt körüli összeget veszített tőzsdei értékéből.

Mindeközben persze nyilvánvaló, akármilyen döntést is hoznak a következő két évben a megacég ellen, a Microsoft, vagy utódbirodalma továbbra is a csúcson marad. Mégpedig azért, mert Bill Gates időben rájött, hogy a szoftverfejlesztéseknek, s az üzleti életnek is a centruma hamarosan az internet lesz, s most gőzerővel nyomul ebbe az irányba. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik