Gazdaság

VIBER – Nagyra hivatott

A Magyar Nemzeti Bank új valós idejű elszámolási rendszere (Viber) szeptember 3-án indult, ahhoz kapcsolódóan a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt. DVP nevű valós idejű értékpapír-elszámolási rendszere pedig szeptember 6-án kezdte meg működését.

A Viber a bankközi fizetési forgalom és a tételenként nagy értékű, illetve a sürgős átutalások bankközi elszámolásának gyorsabb és biztonságosabb megvalósítását szolgálja. Kezdetben az új szisztémában csupán azokat a bankközi fizetéseket lehet lebonyolítani, amelyekre korábban a jegybank számlavezetési rendszerében került sor. A jövő év második felétől azonban a bankok ügyfeleinek is lehetősége lesz arra, hogy fizetési megbízásukat a Viberbe irányíthassák.

A Viber nem felváltja a már működő zsírórendszert, hanem kiegészíti azt, hisz csupán a nagy összegű tranzakciók lebonyolítását végzi. A kisebb tételek – amelyek a fizetési megbízások számának közel 80 százalékát, míg az átutalások összes értékének csupán 20 százalékát teszik ki – továbbra is a régi elszámolási rendszerben, kötegelten kerülnek elszámolásra az IBI mátrixok (interbank indebtedness matrix) segítségével.

Az új elszámolási rendszer legfontosabb erénye, hogy a napközbeni likviditáskezelés lényegesen rugalmasabbá vált, hiszen a zsírórendszerrel ellentétben – ahol (az értékpapír-zárolási kérelmeket is figyelembe véve) két napra előre kellet megtervezni a likviditást – a Viberben érkező átutalások végleges és visszavonhatatlan jóváírásáról azonnal értesülnek a tagok, és azonnal rendelkezhetnek az összegekkel. További likviditási könnyebbség, hogy értékpapírok fedezetként történő elhelyezésére napközben tetszőleges lehetőség nyílik, ami azt jelenti, hogy a valós idejű elszámolásnak köszönhetően azonnal pénzeszközökhöz jut a fedezetet adó. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik