Belföld

Újabb méregdrága sorozat érkezhet a köztévére

rendorseg(1)(960x640).jpg (rendőrség)
rendorseg(1)(960x640).jpg (rendőrség)

Eddig több mint hatvanmillió forinttal támogatta meg az MTVA Usztics Mátyás rendőrökről szóló szappanoperájának első két részét.

A Marslakók és a Hacktion után újabb magyar sorozattal próbálkozik az MTVA. Jáksó, epizódonként 5,9 millió forintba kerülő sorozata már megbukott, és a másik sorozat sem tartozik a legnézettebb sorozatok közé.

A Belügyminisztérium is támogatja

A Magyar Gárda-alapító színész sorozatát a Belügyminisztérium is támogatja szakmailag, mert fontosnak tartják a rendőri testület 2006-ban megtépázott önbecsülésének és önképének javítását – írja az Átlátszó.

A blog arra volt kíváncsi, hogy ez a magyar sorozat, a Végzős kezdők mennyiből készül. Mint kiderült, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) eddig mindössze két részt rendelt be a sorozatötletből, amit már gőzerővel forgatnak, és ha a két rész elnyeri a döntéshozók tetszését, a teljes sorozatot berendelhetik.

A papa.hu-nak Usztics a sorozatról elmondta, hogy „a történet fiatal, pályakezdő rendőrökről szól, akik végzősök a rendőrtiszti főiskolán, de a hivatásukban, a tiszti pályán és az életben még kezdők. Ebben a bűnügyi sorozatban látható lesz az ezzel az állapottal járó minden nyűg, küzdelem, kudarc és siker, miközben rengeteg kérdésfelvetéssel szembesülünk.” Majd annyit még hozzátette, hogy „nem akarunk a puritán, sablonos amerikai akciófilmek nyomába eredni.”

Forgatási szünet
Fotó: Facebook

Hatvanmilliós támogatás

Az anyagiakra rátérve, a blog beszámol arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válasza szerint ők támogatási szerződést nem kötöttek, de idén augusztusban megállapodást írtak alá az MTVA-val és Usztics cégével a műsorszám gyártására. Ennek értelmében az ORFK pénzbeli támogatást nem nyújt, de szakmailag felülvizsgálja a forgatókönyvet, továbbá engedélyezi a rendőrség eseményein, gyakorlatain és telephelyein a forgatást – ingyen.

Az ORFK elküldte azt a szerződést is, amiből kiderül, hogy az MTVA mennyit fizet az első két részért. Ebből az derül ki, hogy a gyártás előkészítéséért az MTVA 7 980 000 Ft plusz áfát, a két leforgatott, 52 perces epizódért pedig 52 513 66 Ft plusz áfát fizet Usztics cégének, ahol kijelentették, hogy igényt tartanak a 20%-os közvetett állami támogatásra is, így a hatvanmillióból több mint hetvenmillió forint lesz.

A két leforgatott epizódot az MTVA-nál 2014 januárjában bírálják el, utána döntenek arról, hogy mi, nézők láthatjuk-e a produkciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik