Gazdaság

Szépséghibák

A beharangozottnál kissé rosszabb feltételekkel adja el gázüzletét a Mol Rt., de így is jól jár.

Megszületett a várva várt megállapodás, a Mol értékesítette az E.ON számára gázüzletágát; a tranzakció március 31-én zárulhat. A tranzakció fogadtatása negatív volt, az első vélemények szerint a Mol határozottan rosszabbul járt, mint ahogy az üzlet első bejelentésekor látszott. Egyes szakértők szerint sokatmondó volt, hogy a múlt heti bejelentést követő elemzői konferencián nem képviseltette magát a társaság két első számú vezetője. Úgy látszik, a csúszás és az EU versenyhivatali feltételei jó alkupozíciót teremtettek az E.ON számára, hogy látszólag ugyanolyan kondíciók mellett, valójában mégis sokkal kedvezőbben vehessen.

A gázüzletágat az eredeti megállapodásnak megfelelően 900 millió eurós cégértéken vásárolhatja meg az E.ON, ám 150 milliót bizonyos feltételek esetén visszakövetelhet. A Mol viszont még fejedelmi ajándékkal is kedveskedik: ez a földalatti gáztároló létesítmények működtetéséhez szükséges párnagáz, amelynek értéke 250 millió euróra rúg. Ezt a tételt nem tartalmazta az eredeti megállapodás. Egyes vélemények szerint a párnagáz csak azt kompenzálja, hogy az eredeti, 2004. december 31-i cégértékeléshez képest a március végi zárási időpont miatt (szezonális hatások) csökkent a betárolt gáz mennyisége. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy gáz nem veszett el, csak pénzzé és követelésekké alakult át, amely felett a továbbiakban az E.ON rendelkezik.

A Mol által a befektetők felé prezentált csomag ráadásul egy szép masnival is át volt kötve. A megállapodás szerint annak függvényében, hogy a kereskedelem üzletág eredményessége hogyan alakul az elkövetkező négy évben, a vételár maximum 290 millió euróval emelkedhet. Ennek beérkeztére azonban vajmi kevés esély van, arra viszont annál több, hogy a jelenlegi szabályozási környezetben a Mol lesz kénytelen visszaadni a 150 millióból.

Mindezek ellenére nem kell tragédiaként megélni a gázüzletág eladását. Az értékesítésnek köszönhetően átláthatóbbá válik a Mol működése, ráadásul mérséklődhet a cég magyar gazdaságnak való kitettsége. Eltűnik egy bizonytalansági faktor, s a társaság jobban tud fókuszálni a nemrégiben meghirdetett új stratégia sarokpontjaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik