Belföld

Fizetni kell, bejutni nem lesz nehezebb

felvételi (egyetem, )
felvételi (egyetem, )

Közleményben hívja fel a figyelmet az oktatási államtitkárság a felsőoktatást érintő változásokra, többek közt arra, hogy mindenkinek fizetnie kell tanulmányaiért valamilyen formában.

Megváltozik a jelentkezési időszak és 2013. január végétől március 1-jéig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre, ezzel együtt az érettségi vizsgákra – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának közleményéből.

A változások között említik, hogy a diákoknak meg kell ismerkedniük a magyar állami ösztöndíjas, részösztöndíjas és önköltséges képzés fogalmával, illetve azzal, hogy a nagyobb felelősségvállalás érdekében mindenkinek ki kell vennie a részét valamilyen formában a felsőoktatási tanulmányai költségeinek viseléséből.

A közlemény kitért arra is, hogy a kormány a közelmúltban fogadta el a felsőoktatási szakképzések és az osztatlan tanárképzések indításának feltételeit szabályozó rendeletét, a napokban jóváhagyta a felvehető állami ösztöndíjjal és részösztöndíjjal finanszírozott létszámról szóló határozatát, illetve néhány napon belül tárgyalja a felvételi eljárást szabályozó rendeletet.

A nemzeti felsőoktatási törvénynek megfelelően a diákok újra az osztatlan tanárszakokra jelentkezhetnek, megjelenik egy új képzési forma: a felsőoktatási szakképzés.

A felsőoktatási felvételi tájékoztató  2012. december 31-étől megtalálható lesz a www.felvi.hu honlapon, és elérhető lesz a www.kormany.hu valamint a www.oktatas.hu honlapokról. 2013. január folyamán a megszokott nyomtatott kiadvány formájában is megjelenik a tájékoztató, és legkésőbb 2013. január 31-éig jelenik a hivatalos kiegészítés a felsőoktatási szakképzésekkel és az osztatlan tanárképzésekkel kapcsolatos információkkal.

A  felsőoktatási felvételi követelményekben nem lesz változás, ahogy a pontozási rendszerben sem, és érdemben nem módosulnak a felvételi besorolás elvei sem.

A kormány felsőoktatást átalakító intézkedései ellen több nagyvárosban szerveztek tiltakozó akciót a hallgatók. A szerdai budapesti hallgatói fórumra Orbán Viktort is meghívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik