Belföld

Bebútorozták a Duna-partot

hív-a-duna (duna-part, hív a duna, )
hív-a-duna (duna-part, hív a duna, )

Raklapokból készült színes kanapék várják ezentúl a pihenni vágyókat a Lánchíd pesti hídfőjénél. Olyan magyar közéleti személyiségek mázolták be őket, mint Bocskor Bíborka a Magashegyi Underground énekesnője, Harcsa Veronika énekesnő, Balanyi Szilárd a Quimby billentyűse és Scherer Péter színművész.

Bátran állíthatjuk, ha netán pluszjövedelemre lenne szükségük a fent említetteknek és Lévai Balázs műsorvezetőnek, valamint Vágó Piros rádiós műsorvezetőnek, akkor akár szobafestő-mázolóként is megállnák a helyüket. Mindenki kézbe ragadta a festőhengert, hogy kifessen egy-egy betűt a raklapból készült kanapékon. Az egymás mellett elhelyezett alkotások a környezethez igazodva a Duna nevet viselik.

Hív a Duna!
A projekt a „Danube flow – Hív a Duna!” programsorozat egyik állomása. Célja egy vállalati-civil együttműködés a Duna értékeinek népszerűsítéséért és védelméért, hogy az emberek újra birtokba vegyék a város folyóját, ezt pedig játékos, családi programokkal kívánják elérni – nyáron például folyóparti petanque-versenyt is rendeznek. Hozzájuk csatlakozott a VaLyo (Város és a Folyó) Csoport, amely tavaly nyáron építette ki a Duna Tanösvény nevű séta- és kerékpáros túraútvonalat Budapest belvárosában. A Coca-Cola Magyarország 2004 óta támogatja a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottság munkáját. A kanapékat Orosz Ádám tervei alapján készítették el a szervezők.

 

Harcsa Veronika és Bocskor Bíborka kötényt és kesztyűt is húzott, és laza mozdulatokkal festették ki a Dunából rájuk eső N betűt. Für Anikó színművésznő pedig hol ülve, hol guggolva mázolgatott. Ahogy említette, falusi lányként ő sem riad vissza a munkától.

Harcsa Veronika a Hír24-nek elmondta, számára nagyon fontos a környezetvédelem. Bár elismeri, magánemberként minden követ megmozgatni nem tud, azonban – ha csak a szelektív hulladékgyűjtéssel és a biciklis közlekedéssel is –, de igyekszik a környezetet óvni. „Fontos számomra a Duna, hiszen mellette nőttem fel Dunakalászon. Meghatározó volt számomra a közelsége. A víz mindenki számára érték. Amikor elvetődtem olyan városba, ahol nem volt folyó, akkor tudatosult bennem igazán, mennyire hasznos, hogy nálunk itt a Duna. Vigyázni kell rá.”


Fotó: Bajkó Péter

A kanapé kék-fehér színével meg van elégedve az énekesnő, ahogy említi, szereti az egyszerű letisztult dolgokat. Harcsa Veronika szerint nem Bocskor Bíborkával készült közös alkotása sikerült a legjobban, azért mégis szívesen festett volna rá moszatokat és halacskákat.

Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse szerint a várost élhetővé kell tenni. Bár ritkán jár a Duna-parton, de ha odakeveredik, azt nagyon élvezi – mondta el a Hír24-nek.

Scherer Péter színművésznek viszont annyira megtetszett a munka, hogy minden egyes betűre egy újabb réteget húzott fel. Abban mindnyájan egyetértettek, hogy jobban örültek volna, ha a betűk mellé akár katicabogarat vagy pillangót, netán halacskát festhettek volna.


Fotó: Bajkó Péter

Áprilisban egy gyilkost kellett leleplezni a Duna-parton. Akkor több mint százan vettek részt a fiktív gyilkosság nyomozásában. Az a program is a „Danube flow – Hív a Duna!”, a folyót népszerűsítő, őszig tartó programsorozat egyik állomása volt. Rrendeztek már kőhajító versenyt, gyereknapot, és táncoltak a Duna-korzón is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik