Gazdaság

Infotech hírek

Nyerő algoritmusok

A mindössze 18 éves Szebeni Szilveszter egyedüli középiskolásként indult a technológiai versenyen, az igen különleges algoritmus kategóriában. Ebben a megmérettetés megszakítás nélkül zajlott 24 órán keresztül, és összesen tíz feladatot kellett teljesíteni: a versenyzők különböző problémákra írtak mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat. A tízből kettőben Szilveszter végzett az élen. „A legtöbb pontot érő feladvány egy olyan mesterséges intelligencia írása volt, amely az Abalone nevű társasjátékot oldja meg. Ez nekem sikerült a legjobban” – meséli Szilveszter, aki összetettben végül harmadik lett.

Beépített alkoholszonda

Az ittas vezetők által okozott balesetek csökkentése érdekében olyan új rendszert fejleszt ki a Nissan, amely túlmutat az egyszerű szondáztatáson. A megoldás egyik eleme a sofőr izzadságában méri az alkoholszintet, és ha a sebességváltón elhelyezett érzékelők alkohol jelenlétét mutatják ki, a rendszer letilthatja a kocsi indítását, miközben szóbeli és műszerfalon megjelenő üzenet is figyelmeztet a veszélyre. A vezető elé beépített kamera a szemmozgást követi, és ha a volánnál ülő túl fáradt, akkor a képes-hangos üzenetek mellett a biztonsági öv erősödő szorítása is jelzi számára, hogy itt az ideje pihenni. A rendszer arra is ügyel, hogy az autó egy sávban haladjon; indokolatlan kitérések esetén szintén figyelmeztet. A Saab is tesztel Svédországban egy mobiltelefon méretű alkoholszintmérőt. Az autó indítása előtt meg kell fújni a kis készüléket, és ha az a megengedett értéknél magasabbat mér, akkor a beépített rádióadóból származó jel nem engedi beindítani a járművet. Az IBM kutatóinak előrejelzése szerint ugyanakkor pár év múlva általánossá fog válni, hogy a vezetők „beszélgetnek” autóikkal; élő hanggal kapcsolhatják be például a gépkocsi berendezéseit, vagy egy géphang felolvashatja nekik sms-eiket. Az autók egymással is kommunikálnak majd, valamint őrködnek a megfelelő követési távolság betartásán is.

InfoTech

Leállt a Skype,
méghozzá szoftveres hiba miatt. A múlt héten több mint egy napra gyakorlatilag elérhetetlen volt a legnépszerűbb ingyenes internetes telefonálást lehetővé tévő, világszerte 220 millió regisztrált felhasználót (és közel tízmilló rendszeres használót) számláló szolgáltatás. Pénteki lapzártánkig nem oldódtak meg a gondok.

A Wikipediát figyeli egy új szoftver,
amelyet a California Institute of Technology (CalTech) munkatársa fejlesztett ki. A Wired című lap szerint az alkalmazás kiderítette, hogy például a jelenlegi iráni elnökről szóló bejegyzést a CIA egyik gépéről módosították, a szcientológiai egyházhoz köthető gépről távolítottak el a vallási közösségre vonatkozó bíráló bejegyzéseket, vagy hogy az FBI a guantanamói fogolytábor körülményeinek bírálatát törölte a netes tudásbázisról.

Az iWiW miatt buktak le
azok a szállodai csalók, akik fizetés nélkül távoztak az egyik büki hotelből. A helyi rendőrőrs parancsnoka és az egyik szállodai alkalmazott az oldal segítségével azonosította az egyik elkövetőt – társait azután az ő iWiW-es ismerősei között lelték fel.

Szigorodnak a litium-ion akkumulátorok
gyártására és forgalmazására vonatkozó biztonsági előírások ősztől Japánban. A kormánydöntés előzménye, hogy a minap a Nokia 46 millió, a Matsuhita Industrial Battery által gyártott, tűzveszélyes mobiltelefon-akkut hív vissza. Egy éve a Sony által gyártatott mintegy 10 millió notebook akkumulátor jutott hasonló sorsra.

Lassulhat a notebook-eladások növekedési üteme,
mert a látványosan élénkülő keresletet nem tudják követni a (főként tajvani) hordozhatógép gyártók. Az ok: a főbb alkatrészek beszállítói sem képesek kielégíteni a növekvő igényeket, így a kiskereskedelemben is kitolódott a szállítási határidő, legalábbis Amerikában. Az idén várhatóan 90 milliónál több notebook talál gazdára világszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik