Gazdaság

Csalódás a Phylaxia részvényeseinek

Új tárgyalást, új határozatot kér a Fővárosi Ítélőtábla a Phylaxia Pharma Ceva elleni perében. A cég és részvényesei eddig 277 millió forintos licencdíj megfizetésében bíztak, ám ez ismét több évvel eltolódott.

A Phylaxia Pharma Nyrt. Ceva-Phylaxia Zrt. elleni perében a Fővárosi Ítélőtábla január 19-i másodfokú ítéletével a per újabb tárgyalására és újabb határozat meghozatalára utasította az elsőfokú bíróságot – közölte a Phylaxia Pharma a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

277 millióra számítottak

A perben első fokon tavaly májusban született ítélet, akkor a Fővárosi Bíróság nem jogerősen összesen 277 millió forint licencdíj és késedelmi kamat megfizetésére kötelezte a Ceva-Phylaxiát.

A bíróság ugyanakkor ítéletében megállapította a Ceva-Phylaxia alapításával kapcsolatos részvénytársasági szerződés egyik pontjának semmisségét. Ez a pont képezte jogalapját a Phylaxia Pharma korábbi teljes, csaknem 200 terméket érintő vakcinatermék-portfoliója átadásának, amelyet a Ceva-Phylaxia 1991 óta sajátjaként hasznosított.

Másodfokon hatályon kívül helyezték

A másodfokú bíróság elutasította az 1991. június 14-i részvénytársasági szerződés egyik pontjának semmisségére irányuló keresetet, és hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét. Az elsőfokú bíróságot a felperes további kereseti kérelmei és az alperesi viszontkereset tekintetében a per újabb tárgyalására és újabb határozat meghozatalára utasította.

Felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek

A Phylaxia Pharma Nyrt. közölte, hogy a táblabírósági ítéletet több szempontból is jogszabálysértőnek tartja, azzal szemben a Legfelsőbb Bíróság előtt felülvizsgálati eljárást kezdeményez. Álláspontja szerint az alperes bizonyítását részben hamisított iratokra alapozta, melyre tekintettel a Phylaxia Pharma Nyrt. büntető feljelentést tesz.

Több mint tízéves történet

A jogi vita háttere, hogy a Ceva-Phylaxia jogelődje, a Phylaxia-Sanofi Rt. és a Phylaxia Pharma jogelődje között 1991-ben kötött, és még 2000-ben előkerült szerződés alapján a Ceva nettó
árbevételének 5 százalékát köteles licencdíjként megfizetni. A Ceva-Phylaxia azonban egy 1993-ban kelt szerződésmódosításra hivatkozva azt állítja, hogy a Phylaxia Pharma lemondott az őt megillető licencdíjról.

Az 1993-as szerződésmódosítás idején a Phylaxia Pharma jogelődje csődeljárás alatt volt, és az akkori cégvezetés lemondott a licencdíjról. A szerződésmódosítást a Phylaxia Pharma vezetői szerint viszont az ÁPV Rt. jogelődjének jóvá kellett volna hagynia, a cég ugyanis akkor még állami tulajdonban volt. A vagyonkezelő szervezet jóváhagyásáról azonban nincs fellelhető dokumentum a cég irattárában.

Az állatgyógyászati készítményeket gyártó Phylaxia Pharma Nyrt.-nek 2006 első félévében 360 millió forint konszolidált árbevétele és 56 millió forint vesztesége volt.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában jegyzik. A részvények kereskedését pénteken 15 órától a tőzsdenap végéig felfüggesztették a bírósági határozathozatalra tekintettel. Az utolsó árfolyamuk 74 forint volt. Hétfőn viszont kereskedhettek a befektetők a részvénnyel, kora délutánra már több mint 16 százalékot, 62 foirntra zuhant az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik