Gazdaság

Elhízás elleni gyógyszert fejlesztenének

brit kutatók egy, az emésztőrendszerben található hormonból.

A hasnyálmirigy által termelt fehérjéből az étvágyat csökkentő szert készítenének, öt-nyolc éven belül.

Növényi magvakban termeltetnek immunfehérjéket
belga kutatók. A tudósok a laborkísérletek kedvelt alanyát, a lúdfüvet módosították úgy, hogy nem leveleiben, hanem magjában halmozza fel az emberi Hepatitis A vírus ellen is hatékony antitestet. Mivel ennek aránya a teljes fehérjetermelés egyharmadát is elérheti, a kutatók az ipari méretű gyártás módszerén dolgoznak.

Zajcsökkentő elasztikus utat mutattak be
japán mérnökök. Méréseik szerint gumiabroncs-hulladékkal módosított speciális aszfaltjuk akár tíz decibellel is csökkenti az autóforgalom okozta zajt a városokban. Ezt másképp a forgalom tízszázalékos csökkentésével lehetne elérni. Először Kanagawa városában építenének utat az új anyagból.

A falakon átlátó wi-fi kamerát fejlesztett
az izraeli Camero nevű cég. Ultra-szelessávú (UWB) rádióhullámokkal működő eszközük, a Xaver800 falvastagságtól függően 8-20 méteres távolságból háromdimenziós képet alkot a megfigyelt helyiségről. A készüléket elsősorban katonai célokra szánják.

A sípályákon a madárállományok a magas hegyekben is csökkennek
– derítették ki olasz kutatók. Eredményeik szerint a 2 ezer méter fölötti lesiklópályák madárvilága jóval szegényebb, mint a természetes mezőké. Ez a tudósok szerint azért riasztó információ, mert a felmelegedés miatt egyre magasabb vidékeken alakítanak ki sípályákat.

A hódok segítik a békákat
– derül ki kanadai ökológusok vizsgálataiból. A hódok élőhelyén végzett felméréseik szerint a rágcsálók által létesített gátak közötti tavacskák kedveznek a kétéltűek szaporodásának. Az eredményekre alapozva a természetvédők hód-újratelepítésekkel próbálják helyreállítani az Észak-Amerikában amúgy igencsak megfogyatkozott egyedszámú béka és szalamandra-populációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik