Gazdaság

Letölthető villamosság

Számos érdekes koncepción dolgoznak a szakértők világszerte a biztonságos, kiszámítható energiaellátás megvalósítása érdekében.

Ezeknél általában az a közös, hogy mindegyiknél számítanak a helyben termelhető, általában megújuló forrásokból előállítható energiára, illetve az, hogy a nagy központi erőművek helyett kis, elosztott rendszerekben gondolkodnak. Holland kutatók most mindezek figyelembe vételével új, a maitól gyökeresen eltérő villamosenergia-hálózatot terveztek: ennek lényege, hogy az áramot, az internethez hasonlóan, fel- és letölthető csomagokban adnák-vennék az árampiac szereplői.


Letölthető villamosság 1

A Technische Universiteit Eindhoven mérnökei szerint a ma uralkodó szemléletet, miszerint az ellátást (az energiatermelést) mindig a kereslet igényei szerint kell igazítani, fordított elven működő gyakorlatra kell cserélni: azaz az igényeket kell a termeléshez igazítani. Ez annyit jelent, hogy a fogyasztók a termelés csúcsának idején letöltik a szükséges mennyiségű energiát, amelyet helyben tárolnak, akár hagyományos, akár új típusú akkumulátorokban (például vízből hidrogént termelve). Így kiküszöbölhetők a hálózati ingadozások, amelyek a szél-, vagy napenergia kiaknázása során adódnak. Az új szisztémában pedig a házilag, vagy kisebb közösségekben termelt energia is betáplálható a közös rendszerbe.

A holland mérnökök által 2050-ig kidolgozott előrejelzések szerint – legalábbis Hollandiában – főszerep jut majd a szélenergiának, amely forrásként az összes felhasználásnak akár felét is elérheti addigra. Ez az újfajta energiamix teszi szükségessé elsősorban az általuk kidolgozott szakaszos letöltési rendszer megvalósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik