Gazdaság

Elsodor-e minket is Amerika?

Csaknem húsz éve nem látott mélypontra eshet az amerikai lakosság vásárlási hajlandósága, ami a világgazdasági növekedésre is kihat. A pénzpiaci válság elhúzódó recessziót ugyan valószínűleg nem okoz, de az amerikai GDP bővülésének üteme jócskán lelassul miatta. Magyarországon a hitelfelvételi kondíciók szigorodására és ennek révén ugyancsak lassuló növekedésre lehet számítani - írja a Figyelő részletes elemzésében.

A Bush-adminisztráció – a kezdeti kapkodás után, amikor ad hoc módon, eseti jelleggel döntött arról, hogy melyik bankot vagy biztosítót menti meg – bejelentette egy állami intézmény létrehozását, amely a rossz jelzáloghitelek kivásárlására szakosodik, s ehhez 700 milliárd dollárt kért a törvényhozástól (ez a summa a magyar GDP közel ötszöröse) – olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

Van annak persze egyfajta bája, hogy (némi túlzással) éppen a kisebb állam, a minél kevesebb központi beavatkozás elvét valló republikánus kormányzat kényszerül az államkapitalizmus erősítésére – jegyzi meg a Figyelő. Ám az, hogy a rossz kinnlevőségek nagy része végül az amerikai államnál landol majd, egyben annak beismerése is: a megmentett pénzintézetek túl nagyok voltak ahhoz, hogy elbukjanak. A következmények ugyanis már régen túlmutatnak azon, hogy néhány kapzsi pénzintézetet megbüntet a piac és pár ezer bróker az utcára kerül.

Európa: irány a recesszió

Hiába szebbek a könyvei az európai cégeknek, hiába alacsonyabbak a tőkeáttétek, túlzás lenne azt állítani, hogy a világ Amerikán kívüli részein nincs reálgazdasági hatása a válságnak. Ez már csak a globális nagyvállalatok miatt sem lehet így. Az amerikai bankok korábban aktív hitelezők voltak az európai pénzpiacokon, így ha a tengerentúlon elapadnak a források, akkor az öreg kontinensen is pénzszűke állhat elő.

A dán, vagy az ír gazdaság recessziója, más európai országok lelassulása azt mutatja, hogy igenis van európai reálgazdasági hatás. Az eurózóna legnagyobb gazdasága, Németország már érzi is ezt egy ideje.

A várakozások szerint a nyomott gazdasági helyzet egészen a jövő év végéig fennmarad, bár az olajárak esése és az eurónak a dollárral szembeni gyengülése segíthet kivédeni a recessziót.

Mérsékelt magyar makrohatások

Magyarországon az amerikai tőkepiacokról kiinduló válság érezteti majd hatását, ám az okozott károk valószínűleg nem mérhetők a tengerentúli, vagy az általános európai mércével. A legerősebb hatás az lehet, hogy szigorodnak a hitelfelvételi kondíciók, mivel a magyar kereskedelmi bankok is kénytelenek alkalmazkodni külföldi anyabankjuk megváltozott politikájához.

A szigorúbb hitelezési gyakorlat pedig éreztetheti hatását a gazdasági növekedésen is. Ha folytatódik az olajárak csökkenése, az jótékonyan hathat az inflációra. Főleg, ha ez a dollár további gyengülésével jár együtt. Ha viszont erősödni kezd a zöldhasú, az könnyen ellentételezheti az olajárak mérséklődését. Amennyiben az amerikai kereslet a gazdasági lassulás következtében vészesen csökken, az kihat az európai piacokra is, s így a magyar kivitel is még rosszabb helyzetbe kerülhet.

(További izgalmas részletek a Figyelő legfrissebb számában.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik