Tudomány

5 év múlva a világ

számítógép (számítógép)
számítógép (számítógép)

Az IBM idén is belenézett a kristálygömbbe, hogy megjósolja, mire számíthatunk fél évtized múlva.

A technológiai vállalat kutatói 2006 óta évente kiadják “5 in 5” névre hallgató előrejelzésüket, amelyben azt próbálják megjósolni, hogy 5 év múlva milyen 5 innováció válik életünk részévé. E prognózisok alapját a gazdaság helyzete, a kulturális és társadalmi változások és minden bizonnyal az IBM titkos laborjaiban fejlesztett technológiák adják.

Tavaly például azt állították, hogy 2017-re bemutatkozik a “kognitív számítástechnika”, a számítógépek rendelkezni fognak mind az öt emberi érzékeléssel, így például okostelefonunk már a leheletünkből ki tudná szagolni, hogy van-e valamilyen betegségünk.

Idén a meglévő technológiák fél évtizeden belüli kiteljesedését jósolják. A kutatók szerint az osztálytermek digitalizációjával párhuzamosan egyre általánosabbá válik az egyéni, személyre szabott tanrend; ahogy az online kereskedelemnek is a perszonalizáció lesz a sorvezetője: a webáruházak a sarki közért személyességét fogják nyújtani. Az orvostudományban általánossá válik a DNS-tesztek használata mind a diagnózis felállításánál, mind a megfelelő kezelés kiválasztásánál; a virtuális térben pedig egy automatizált, “digitális testőr” vigyáz majd ránk. Végül – s nekünk ez a kedvencünk – a városok is “megokosodnak” annyira, hogy “figyeljenek” a lakók igényeire és automatikusan alkalmazkodjanak: legyen szó karnyújtásnyira lévő információkról vagy a tömegközlekedés menetrendjének rugalmasságáról.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az IBM jóslatai általában inkább optimisták, mint realisták. Idénre például olyanokat jósoltak, mint az aszfaltba integrált nappanelek vagy a beszéddel irányítható számítógépezés. Persze a technológiai fejlődés valóban ebbe az irányba tart, és egy technológiai nagyvállalat inkább merjen nagyot álmodni – még ha 5 év nem is elég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik