Tech

Szuperszámítógép az IBM-től

watson ibm szuperszámítógép (watson ibm szuperszámítógép)
watson ibm szuperszámítógép (watson ibm szuperszámítógép)

Egy egér agyának 70 millió neuronját képes szimulálni az átlag laptopok teljesítményének több százszorosát nyújtó IBM szuperszámítógép.

Az IBM és két svájci egyetem összefogásával olyan szuperszámítógépet dolgoztak ki, amely flash memória használatával olyan számítási teljesítményre képes, mint egy élő egér agya. Ehhez persze jóval nagyobb tárkapacitásra van szükség, mint amit a mostani laptopokban találunk.

Egy személyi számítógép SSD háttértára valahol 128 és 512 GB között szokott lenni. Az egéragy projekthez egy speciálisan felturbózott Blue Gene/Q szuperszámítógépet használtak, amely sok százszor nagyobb, 128 terabájtos (!) flash meghajtót használtak. A kísérlet során az egér agyának 70 milliónál is több neuronját modellezték.

Nem ez az első alkalom, hogy az IBM szuperszámítógépet fejleszt, viszont az első, hogy SSD tárakat ilyen mennyiségben, ilyen műveletekre használnak. Korábban a DRAM volt divatos, ami picit ugyan gyorsabb, de több energiát fogyaszt, kisebb a teljesítménye, és drágább is, mint az SSD-k. Az SSD háttértárakat a PC-kben leggyakrabban SATA-n keresztül csatolják, az Apple új MacPro-ja viszont egy lépéssel közelebb helyezte a processzorhoz az SSD-t azzal, hogy a PCI Express interfésszel kapcsolta össze.

Az IBM a jelenleg is zajló szabadalmi eljárás miatt még nem hozta nyilvánosságra, hogyan kezeli a szuperszámítógép az SSD-ket, de annyit elárult, hogy „jó mélyre beültették” a gépekbe.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik