Gazdaság

Már az IBM is jó multi lett

ibm (ibm)
ibm (ibm)

Megszületett pénteken a 11. stratégiai megállapodás: a kormány ezúttal az IBM Magyarország Kft.-vel kötött szövetséget.

A dokumentumot Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára és Veres Zsolt, az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója írta alá.

Az aláírási ünnepségen Cséfalvay azt mondta, a megállapodás az innováció mellett a partnerség, a szakképzés és a beszállítók témakörét öleli fel. Kiemelte: az IBM 1936 óta folyamatosan jelen van a magyar piacon, jelenlegi magyarországi vállalatainál mintegy ötezer embernek ad munkát, közülük mintegy négyezren a minőségi szolgáltatási szektort erősítik, és ezer körüli létszámmal működik az informatikai termelői bázis.


Fotó: MTI / Beliczay László

Az államtitkár kitért arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012 végén bocsátotta társadalmi vitára a Nemzeti Innovációs Stratégiát, amelynek fő célja a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítás és a kutatói helyek számának növelése.

400 milliárdos uniós támogatás

A kormány tavaly december 17-én határozott arról, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az uniós fejlesztési források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kell fordítani, szemben a jelenlegi egyötödös aránnyal. Ezen belül a tervek szerint kiemelt szerep jut a kutatás-fejlesztés-innovációnak, amelyre uniós forrásból 2014-2020 között várhatóan 300-400 milliárd forintra lehet számítani.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Cséfalvay hangsúlyozta: a kormány az elmúlt esztendőben több intézkedést is hozott az innováció elősegítésére, a szabályozási környezetet kiszámíthatóvá tette, törvényileg meghatározta a kutatás-fejlesztés fogalmát. 2013. január 1-jétől pedig az állam elengedi a szociális hozzájárulási adót a cégeknél a legalább PhD fokozottal rendelkező kutatók után. Hazai és uniós forrásból a múlt évben 73 milliárd forintot pályázati lehetőséget hirdettek meg.

Tovább bővül a kör

Összesen negyven ehhez hasonló megállapodást fog kötni a kormány a jövőben. Eddig a Coca-Cola, a Richter, az Alcoa-Köfém, a Daimler, a Suzuki, a Hankook, a Microsoft, a GE-Hungary, a Stadler és a Tesco került be a stratégiai partnerek közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik