Nagyvilág

Megszólal a tömeggyilkos – retteg Norvégia

Breivik nyilvánosságot kap a hétfőn kezdődő perében.

Könnyen lehet, hogy a 77-szeres gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik nézeteit népszerűsítő showműsorrá változtatja majd az ellene szóló büntetőper tárgyalássorozatát, amelynek első felvonása hétfőn kezdődött Oslóban. Sokan tartanak ettől Norvégiában.

E magatartásával egyrészt feltéphet olyan sebeket a hagyományosan toleráns és nyugodt norvég társadalomban, amelyek esetleg már gyógyulásnak indultak a tavaly júliusi szörnyűség óta.

Breivik láthatóan csapongott az érzelmezk között. Az ellene felhozott vádakat még rezzenéstelen arccal hallgatta. Később kedélyesen mosolygott a kamerák előtt. Breivik beismerte tettét, de ártatlannak vallotta magát és azt állította, hogy “önvédelemből” ölt Utoya szigetén. A norvég mészáros korábban azt állította: a pszichiátriai kezelés „a halálnál is rosszabb lenne”.

Saját készítésű propaganda videójának levetítése után viszont fordult a kocka. A modern keresztes hadjáratot hirdető képsorok után Breivik könnyeivel küzdött a meghatottság miatt.

Valószínűleg már nem a tények lesznek fontosak a tárgyaláson: Breivik ugyanis büszkén bevallotta, hogy ő hajtotta végre az ámokfutást Oslo belvárosában, illetve Utoya szigetén. Minden jel szerint azonban tagadni fogja, hogy büntetőjogilag bűnös. A bíróságnak a tíz héten át tartó perben egyrészt el kell döntenie, hogy épelméjű-e a vádlott, és ítélkeznie kell bűnei fölött. Az új pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható, és ezért büntetőjogilag felelősségre vonható. A korábbi szakvélemény még úgy szólt, hogy elmebeteg – paranoid skizofréniában szenved -, így nem vonható felelősségre. A védelem 29 tanú beidézésére kérte a bíróságot: mások mellett iszlamistákat, szélsőjobboldali bloggereket hívtak be, akik több oldalról megvilágítják majd Breivik világnézetét.

Breivik a tízhetes per elején körülbelül egy héten át fog vallomást tenni. Az NRK közszolgálati televízió engedélyt kapott arra, hogy közvetítse a per egyes részleteit, de nem a vádlott vallomását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik