Szórakozás

Nem büntethető a tömeggyilkos Breivik?

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 03. 03. 18:09

Az ügyész egy utasítás alapján elmebetegnek nyilváníthatja a norvég tömeggyilkost.

Egy norvég ügyész pénteken bejelentette, feltételesen kész elfogadni, hogy Anders Behring Breivik büntetőjogilag nem vonható felelősségre, amiért tavaly júliusban egy kettős merényletben kioltotta 77 ember életét.

Breivik(430x286).png (Breivik)

Tor-Aksel Busch az ügyet kézben tartó ügyésznek írt utasításában kifejtette, hogy az ügy jelenlegi állása szerint a vádlottra nem szabható ki börtönbüntetés. Busch egyúttal hangsúlyozta, hogy az ügyészség az eljárás során fenntartja ehhez való jogát, beleértve a 21 évig tartó szabadságvesztés kiszabását, amellyel Norvégiában a legsúlyosabb bűntetteket elkövető személyeket sújtják.

Breiviket a fentiek alapján büntetőjogi szempontból elmebetegként fogják kezelni. Busch hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez változhat, amennyiben új információk kerülnek napvilágra a 33 éves szélsőjobboldali férfiról.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át azt követően, hogy a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogilag elmebetegnek nyilvánították. A megállapítás, amely szerint paranoid szkizofréniában szenved, ezért nem vethető börtönbe, elsősorban az áldozatok családjainak körében váltott ki nagy felháborodást. A vádlott büntetőjogi felelősségre vonhatóságáról szóló második szakértői értékelés ellenére Breivik április 16-án ismét megjelenik a bíróság előtt. A szélsőjobboldali merénylő tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a Munkáspárt ifjúsági táborában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.