Nagyvilág

Elmebetegnek nyilváníthatják a norvég tömeggyilkost

Egy norvég ügyész kész elfogadni, hogy Anders Behring Breivik büntetőjogilag nem vonható felelősségre amiért tavaly júliusban egy kettős merényletben kioltotta 77 ember életét.

Az ügy jelenlegi állása szerint a vádlottra nem szabható ki börtönbüntetés – jelentette ki Tor-Aksel Busch az ügyet kézben tartó ügyésznek. Busch egyúttal hangsúlyozta, hogy az ügyészség az eljárás során fenntartja ehhez való jogát, beleértve a 21 évig tartó szabadságvesztés kiszabását, amellyel Norvégiában a legsúlyosabb bűntetteket elkövető személyeket sújtják.

Breiviket a fentiek alapján büntetőjogi szempontból elmebetegként fogják kezelni. Busch hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez változhat, amennyiben új információk kerülnek napvilágra a 33 éves szélsőjobboldali férfiról.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át azt követően, hogy a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogilag elmebetegnek nyilvánították. A megállapítás, amely szerint paranoid szkizofréniában szenved, ezért nem vethető börtönbe, elsősorban az áldozatok családjainak körében váltott ki nagy felháborodást.A vádlott büntetőjogi felelősségre vonhatóságáról szóló második szakértői értékelés ellenére Breivik április 16-án ismét megjelenik a bíróság előtt.

A szélsőjobboldali merénylő tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a Munkáspárt ifjúsági táborában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik