Belföld

Csak semmi pánik, pusztít a vihar

Pusztító vihar lesz Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban - áll az Országos Katasztrófavédelem Igazgatóságának közleményében. Gyakorlatoznak.

Komoly viharokra lehet majd számítani Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF közleménye szerint. A környéken élőknek érdemes az OKF tanácsai alapján védett, stabil helyet keresniük, a könnyű szerkezetű építményeket, autókat, sátrakat elhagyniuk a sérülések elkerülése érdekében. Az orkoknak rossz hír, hogy az időjárás a rohaniak kezére játszik és a Gyűrű Szövetségének is erősen ajánlott átütemezni a programot, vagy egy huszárvágással elintézni Szauront még a zuhé előtt.

Az fn.hu kérdésére Petróczi Tímea, az OKF szóvivője elmondta, a katasztrófavédelmi kommunikációs gyakorlatba azért került be a Középföldén a tündék bázisának számító Völgyzugoly és a Tolkien-trilógia második legnagyobb csatájának színtere, Helm-szurdok, mert a fiatalok tisztában vannak vele, hogy ezek a településnevek csupán a képzelet szülöttei. Bár lapunk szerkesztői valóban az utolsó ork-zug gúnynevével is tisztában vannak, azért megnyugtató, hogy a riasztásnál közlik a szimuláció tényét, ha valamelyik nebuló esetleg még nem olvasta/látta volna a Gyűrűk Urát. A gyakorlat célja ugyanakkor nem a lakosság tesztelése lesz, hanem a riasztási rendszer működőképességének ellenőrzése, valamint az, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját.

A riasztás először késő délelőtt lesz a közmédiumokban és a TV2-n, majd este ismétlődik a gyakorlat. A szóvivő elmondta, kétféle országos riasztási típus létezik. Az egyik a két órán belüli riasztás, amely elsősorban előrejelezhető időjárási veszélyekre hívja fel a lakosság figyelmét (szélviharok, nagy havazás, tornádó), a másik pedig az azonnali veszélyforrásokra (földrengés, terrorcselekmény, nukleáris baleset, stb.). A szóvivő szerint lakosság a gyakorlat során a különböző médiumokon keresztül kap egy szélsőséges időjárásra vonatkozó közleményt, de elhangzik majd az is, hogy ez egy nem valós helyzet szimulációja.

Petróczi Tímea kérdésünkre válaszolva igazolta, nem volt még hasonló gyakorlatra precedens Magyarországon. A mostani alkalom apropója a Médiatörvény, amelynek 32. paragrafusa kötelezi „a közszolgálati, a közösségi és a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatókat” , hogy tegyék közzé „a hivatásos katasztrófavédelmi szerv közérdekű közleményét, amennyiben az az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető vagy károsító események várható bekövetkezéséről, a már bekövetkezett ilyen események következményeinek enyhítéséről, elvégzendő feladatokról tájékoztat”.

A gyakorlattól az OKF azt reméli, hogy a jövőben sok jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon, mint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték idején a fővárost letaglózó pusztító vihar, vagy a mezőkövesdi tornádó. A gyakorlat biztosítja továbbá az azonnali vagy ütemezhető közérdekű közlemények továbbításának, közzétételének gyakorlását.

Csak semmi pánik

A jelek szerint a szakemberek nem tartanak attól, hogy ma megismétlődik az, ami a ’30-as évek Amerikájában. A zseniális rendező, Orson Welles rádiójátékot készített H. G. Wells Világok harca című fantasztikus regényéből, amely arról szólt, hogy a marslakók megtámadták a Földet. Hiába figyelmeztették a hallgatókat, hogy ez csak fikció, tízezrek estek pánikba, kezdtek menekülni, noha a bemondó közölte, mindez egy fikció.

Azt egyelőre nem tudni, miként reagálnak az emberek, hiszen a marslakók támadásánál az elmúlt időszak időjárási eseményei alapján hihetőbb egy pusztító viharról hallani a rádióban, amit ráadásul elsősorban háttérzajként hallgatnak az emberek. Az általunk megkérdezett szakemberek szerencsésebbnek tartottak volna egy kevésbé valóságos szituációt, hiszen az csak az égieknek köszönhető, hogy az előre bejelentett gyakorlat idején nem valószínű égszakadás, földindulás Magyarország egyetlen pontján sem.

A gyakorlatban az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik