Nagyvilág europoli

Elindult az „olasz Guantánamo” – így néz ki a gyakorlatban az albániai migránstáboroztatás

Adnan Beci / AFP
Adnan Beci / AFP
Olaszország három menekültügyi intézményt nyitott Albániában – így mostantól a tengerből kimentett, biztonságos országokból érkező emberek nem az unió területére, hanem Albániába kerülnek, ahol gyorsítva vizsgálják meg a menedékkérelmüket. A terv ugyan szembe megy a nemzetközi joggal, emiatt sokan kritizálják, ugyanakkor már most hasonló megoldást javasol a legtöbb tagország az Európai Bizottságnak.

Lassan tíz éve, hogy a 2015-ös nagy menekültválság a migrációt az Európai Unió egyik legfontosabb politikai kihívásává tette. Egy évtized alatt jelentősen változott Európa hozzáállása a migrációhoz, de a földrajzi elhelyezkedés miatt a kihívások továbbra is nagyon hasonlóak.

Az EU két éve nagyrészt elfogadott egy új, minden korábbinál szigorúbb menekültügyi paktumot, ám ennek bizonyos részeiről még mindig tárgyalnak, a megállapodást még nem alkalmazzák a gyakorlatban, miközben a tagországok problémái semmit nem enyhültek.

A célországok – leginkább Németország, az északi államok és Franciaország – azt szeretnék, ha az Európába érkező menekülteket elosztanák, mert ebben az esetben nem  náluk telepedne le mindenki. Olaszország szintén azt szorgalmazza, hogy azok a menekültek, akik náluk jutnak be Európa területére, máshova kerüljenek – már csak azért is, mert a legtöbben itt szállnak partra. A tranzitországok – mint korábban Magyarország vagy a belarusz határ miatt jelenleg Lengyelország – azt szeretnék, hogy náluk egyetlen migránst se helyezzenek el. Ezek a belső feszültségek megjelennek ugyan a migrációs paktumban, de ennél is fontosabb változásnak tűnik, hogy jelenleg a legtöbb tagállam azt szeretné, hogy a menekültek eleve el se jussanak Európába.

És itt kapcsolódik ehhez kérdéshez az a napokban alkalmazni kezdett megállapodás, amit Albánia és Olaszország kötött egymással. A két ország még 2023-ban egyezett meg arról, hogy menekültközpontokat hoznak létre Albániában, hogy az Olaszország partjainál elfogott menekültek ügyét itt kezeljék.

A megegyezés arról szól, hogy azokat a menekülteket, akiket a tengerből mentenek ki Olaszország partjainál, és akik úgynevezett biztonságos országokból jönnek, nem Olaszországba viszik – ahogy a nemzetközi jog elvárná –, hanem Albánia adriai partjaihoz. Albániában összesen három menekültügyi intézmény nyílik meg. Egy nagy központ, amelyben egyszerre 880 menedékkérő fér el, egy pre-deportációs központ, amely 140 menekültet tud kezelni, valamint egy kisebb, 20 fős börtön.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik