Gazdaság

Matolcsy György reagált az európai szélsőjobb magyar pénzelésére

Fülöp Dániel /24.hu
Fülöp Dániel /24.hu
Amíg nem sért törvényt, a Mészáros-féle MBH Bank szabadon hitelezhet.

Vadai Ágnes (DK) kérdezte arról Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy nem tartja-e aggályosnak nemzetbiztonsági, betétbiztonsági szempontból, ha egy magyar bank már a második külföldi szélsőjobboldali párt kampányát finanszírozza, mivel azok odahaza nem kapnak hitelt. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy a spanyol Vox – amelynek hat EP-képviselője csatlakozott idén az Orbán-féle Patrióták Európáért képviselőcsoporthoz – két részletben összesen 9,2 millió eurós (jelenlegi árfolyamon több mint 3,6 milliárd forintos) kölcsönt kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Banktól. 2022-ben Marine Le Pen 10,6 millió eurós hitelt kapott elnökválasztási kampányára, szintén Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól, amely azóta olvadt az MBH Bankba. Le Pen is azzal érvelt, hogy francia banktól nem kapott kölcsönt.

Matolcsy György jelezte: az MNB kiemelt figyelemmel kíséri, folyamatosan nyomon követi azt, hogy a hazai hitelintézetek megfeleljenek a prudenciális elvárásoknak (az ügyfélérdeknek megfelelő bankári alapelveknek), de nincs hatásköre arra vonatkozóan, hogy tevékenységüket nemzetbiztonsági kockázatok szempontjai alapján értékelje. Megmaradva a jogszabályi keretek között, egy bank szabadon dönthet az ügyfeleinek nyújtandó finanszírozásokról, azok feltételeiről. E folyamatban az MNB mandátummal nem rendelkezik.

Amennyiben a jegybank a hatáskörébe tartozó jogszabálysértő tevékenységet, mulasztást tapasztal, a rendelkezésére álló eszközökkel élve megteszi a szükséges intézkedéseket a jogsértő magatartás, állapot megszüntetése, a jogsértés szankcionálása érdekében.

A hazai bankok tőke- és likviditási helyzete stabil, az ügyfélbetétek biztonságban vannak.

Matolcsy György ugyanakkor arról is tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy a felügyeleti tevékenységnél megismert információkról, a vizsgálatok keretében elemzett egyedi ügyletekről az MNB, a titokvédelmi szabályok alapján, nem adhat tájékoztatást.

Frissítünk!

Orbán Viktor kistafírozza szövetségeseit

A minap a HVG írt arról, hogy immár tudatos építkezésnek látszik, ami 2022-ben még egyedi esetnek tűnt, hogy Mészáros Lőrinc bankja az európai szélsőjobb előretörését finanszírozza. Korábban a Financial Times azt írta, forrásai szerint Le Pen esetében az MKB Bank vezetése vonakodott a hitelnyújtástól, ám végül Orbán Viktor akarata érvényesült.

Néhány napja a  Bloomberg is arról cikkezett, hogy a Fidesz elnöke a nacionalistáknak nyújtott hitelekkel növeli befolyását az európai szélsőjobbos körökben, ami  ugyanakkor teljesen ellentétes azzal, amit a nemzeti szuverenitásról szokott mondani, az idén megalakított Szuverenitásvédelmi Hivatalnak pedig feladata is, hogy megakadályozza a hasonló külföldi beavatkozást.

A magyar miniszterelnök egyébként régóta jó kapcsolatot ápol a Vox vezetőjével, akivel már 2021 őszén az Európai Néppárttól jobbra eső pártok összefogásáról egyeztetett Budapesten. Santiago Abascal elkötelezett híve Orbán Viktornak, akiről néhány éve azt mondta: ő tekinthető egyre inkább az új Európa vezetőjének.

Vadai Ágnes korábban Orbán Viktort is kérdezte arról, hogy milyen személyes szerepet játszott a spanyol radikális párt magyar pénzelésében. A miniszterelnök helyett Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára felelt, azt írta, hogy a kormány nem is tudott az MBH Bank „esetleges” hiteléről.

A kérdésben hivatkozott esetleges spanyolországi hitelnyújtásról kereskedelmi bank által – mint bármilyen egyéb esetben is – kizárólag üzleti alapon születhetett döntés, melyben a magyar kormánynak semmilyen szerepe nincs, arról információval nem rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik