Közélet

Az MKB adott hitelt Marine Le Pen kampányára

Laurent Cipriani / AP
Laurent Cipriani / AP
10,6 millió eurót kapott a francia szélsőjobb elnökjelöltje.

Azt lehetett tudni, hogy magyar bank adott 10,6 millió euró (mostani árfolyamon 4,1 milliárd forint) hitelt Marine Le Pen elnöki kampányára, de most kiderült, az MKB adta a pénzt. A hvg.hu ezt a francia elnökjelöltek közzétett vagyonnyilatkozatában szúrta ki.

A portál Le Pen vagyonnyilatkozatának 21. oldalán bukkant az MKB-hitel nyomára. A portál emlékeztet rá, hogy Marine Le Pen tavaly októberben járt Orbán Viktornál. Amikor a francia RTL rákérdezett, a magyar miniszterelnök segített-e hitelhez jutni, a párt hivatalosan nem adott választ, egy névtelenséget kérő forrás pedig csak annyit mondott, volt közvetítő, de nem politikus.

A francia alkotmánytanács egyébként hétfőn jelentette be, hogy 12 jelölt indulhat az elnökválasztás április 10-i első fordulójában. Az állami hírügynökség szerint a testület politikai meggyőződése alapján jobbról az első helyre Marine Le Pent tette, a felmérések szerint azonban népszerűsége (15%) meg sem közelíti Emmanuel Macronét (30%).

Kapcsolódó
Egyelőre az a kérdés, hogy ki lesz a második a francia elnökválasztáson
Emmanuel Macron úgy is nyeregben érezheti magát az elnöki posztért folytatott küzdelemben, hogy még nem is jelezte hivatalosan újraindulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik