Tudomány zöldövezet

Már ez a megdöbbentő: átlagos időnk lesz

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Forróság, aszály, sorra dőlő melegrekordok, majd jókora lehűlés, extrém esők, áradás – az elmúlt hónapokban is egészen szélsőséges eseményeket produkált időjárásunk. Szokásos heti kitekintéseinkben alig, gyakorlatilag csak egy-egy napra tudtuk azt írni, hogy minden az átlagosnak megfelelően alakul. Lassanként már tényleg az extremitás lesz a megszokott, és arra kapjuk fel a fejünket, ha minden rendben történik körülöttünk. Ez történik most is: visszatér a normalitás.

A következő mintegy 10 napban teljesen átlagos októberi időnk lesz, hajnalonként ködfoltokkal, napközben sok napsütéssel és az ilyenkor szokásos, 15–20 fokos csúcshőmérsékletekkel

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A nyugalmat egy felettünk tanyázó, kiterjedt, stabil anticiklonnak köszönhetjük, amely útját állja a szélsőséges hideg- és melegfrontoknak. Azért nincs minden rendben, az Atlanti-óceán fölött hatalmas ciklon fejlődik ki a következő napokban, jelentős szelet generálva, a két képződmény között nagyon magas, előreláthatólag 78 hektopascalos nyomáskülönbség alakul ki. Nem megyünk bele a részletekbe, de a meteorológus kiemeli: valami nagyon nincs rendben az óceán–légkör-egyensúllyal.

Az előttünk álló napok időjárását tényleg nem lehet hosszan ragozni. A fent említett, 15–20 fokos maximumok mellett 2–7, 3–10 fokos hajnalokra készülhetünk, a napot sok helyen ködfoltok köszöntik. Felhőátvonulásos, de alapvetően napos időnk lesz, a hét első felében itt-ott előfordulhat elszórtan csapadék, majd

szárazabb idő következik a hét második felére, a fagyzugos helyeken pedig kevéssel nulla fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Változás egyelőre október 26–27. táján látszik, amikor egy jelentős csapadékot hozó mediterrán ciklon érheti el térségünket, de ez még nagyon messze van, rengeteg a bizonytalanság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik