Belföld

Vitézy Dávid: Ez siralmas

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A következő tíz évben a kormány nulla vasútfejlesztéssel tervez, a HÉV-fejlesztés törölve, Budapest összes közlekedési beruházása törölve, egyetlen típusú közlekedési fejlesztés van tervben: autópályák mindenhova, ami csak az orrán-száján kifér

– írja szombati Facebook-posztjában Vitézy Dávid, miután tanulmányozta a kormány 2035-ig szóló átfogó fejlesztési tervét.

A Magyar Közlönyben pár napja közzétett dokumentum szerint a kabinet 9000 milliárd forint értékben köteleződik el az autópályák fejlesztésére, további 6700 milliárd forint értékben a főutak fejlesztésére – miközben vasúti pályafejlesztésre egy forint sem jutna, csak a meglévő pályák kisebb felújítására, ám semmilyen érdemi fejlesztésre.

Nagy bajban vagyok, hogy egy teljesen komolytalan dokumentumról mennyire írjak komolyan. Ez ugyanis egy új műfaj: Lázár János a gyakorlatban már megbukott, teljesen alkalmazhatatlan beruházási törvénye írja elő a kormánynak, hogy alkosson 2035-ig szóló fejlesztési koncepciót minden ágazatra, így a közlekedésre is. Ez egy új műfaj, ez az első ilyen átfogó, Magyarország fejlesztéséről szóló távlatos stratégia tehát – sokat elmond, hogy egy szót nem kommunikált róla a kormány

– írja posztjában az október elejétől a fővárosi közgyűlésben tevékenykedő közlekedéspolitikus, aki szerint a feladatot „egy középiskolás dolgozat szintjén abszolválták.” Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumnak van közjogi jelentősége: a törvény szerint csak azokat a beruházásokat lehet 2035-ig megvalósítani hazai vagy uniós forrásból, amelyek ebből az anyagból következnek. Ez pedig szerinte óriási probléma lenne.

A vasútfejlesztési rész siralmas, lesújtó. Kizárólag építési engedély nélküli pályafelújításokat tervez a kormány a dokumentum szerint 2035-ig. Ez azt jelenti, hogy egyetlen magyar vasútvonalon sem épülnek akadálymentes peronok, új biztonsági berendezések, egyetlen vonalon sem emelik a pályasebességet vagy bővítik a pályakapacitást.

Vitézy szerint két eset lehetséges:

  • vagy gyakorlatilag lemondott a magyar kormány 2035-ig a magyar vasút fejlesztéséről, és a megmaradt egyetlen ambíció tényleg a pályák kalapálása.
  • A másik eset, hogy Lázár Jánoséknál már annyi vasúthoz értő szellemi kapacitás sincs, hogy a Facebookon gyakran elhangzó nagy ígéreteiket egy ágazati koncepcióba foglalják.

Vitézy hozzáteszi: „Lázár János a HÉV-ek ritkítása kapcsán néhány napja írta a nekem szánt indulatos, alpári stílusú üzenetében, hogy a HÉV-ek fejlesztését majd ők megcsinálják. Ehhez képest érdemes rögzíteni: a HÉV-ek fejlesztése, felújítása vagy járműcseréje a kormány által éppen most elfogadott 2035-ig szóló koncepcióban nincs benne, márpedig a törvény szerint hazai vagy uniós forrásból csak olyan beruházást lehet megvalósítani, ami itt szerepel. Legalább azon a héten oda kellett volna erre figyelni, amikor a HÉV-ek fejlesztési ígérgetésével próbálják oltani a járatritkítási terveik miatt keletkezett tüzet.”

Vitézy azt is megjegyzi, hogy a városi közlekedés teljesen kimaradt a tervekből, pedig, ha állami vagy európai uniós forrást szeretnének a városok erre használni 2035-ig, a törvény szerint szerepelnie kellene benne, ám sem a BKK villamosfejlesztései, sem a rakpart megújítása, sem a vidéki városok kötöttpályás tervei nem találhatók meg a stratégiai dokumentumban.

Sikerült tehát a 2035-ig szóló kormányzati stratégiában rögzíteni: a kormány lemondott a magyar vasút fejlesztéséről, viszont amíg a költségvetés bírja, vagy még azon is túl, leaszfaltoznák az egész országot. Siralmas

– zárja a posztját Vitézy Dávid.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik