Belföld

Nem lehet minden baráti társaság mellé kastélyhotelt állítani, de a fontosak mellé mintha épp megpróbálnánk

Tura, Kijev, Strasbourg, Tampa és karcsú celebek a 24/7-ben.

Nem olyan könnyen mémesíthető, mint a tanácstalanul forgolódó John Travolta, de azért műkedvelőknek könnyen megjegyezhető kép, ahogy Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgató a főnöke mögött ülve feszeng a strasbourgi ülésteremben egy kényszeredett mosolyszerűséggel az arcán. Orbán Viktor egyebek között arról beszélt szerdán az Európai Parlamentben, reagálva egy kiszámíthatóan érkező attakra, hogy igazán méltatlan 1956 és az ukrajnai orosz invázió között bármiféle párhuzamot vonni – nyugodtan mondhatta volna hátrafelé fordulva, bizalmasának is, mert a mentegetőzési ívből korántsem egyértelmű, hogy ez már ideget ért. De hosszú távon nehéz lesz ennyire könnyen lerázni beosztottjának politikailag és logikailag is menthetetlen mondatait – mindkét utóbbi szempontot végigveszi Nagy Gergely Miklós kollégánk László Róbert politikai elemzővel.

Elemzésünk
Orbán Balázs mérgező szavai: nincs elvarrva az ’56-os botrány, veszít rajta a NER, sokat kell még magyarázkodni
Próbálták, de nem tudták hatástalanítani Orbán Balázs mondatait. László Róbert elemző szerint a Fidesz jó eséllyel elvesztette 1956 ügyét.

Az Orbán-közeli sikertörténetek sorát gyarapítja a turai kastélyszálló története is: a Pest megyei Disney-palotába prosperáló luxusberuházást álmodott a magyar hotelipar self-made üstököse, Tiborcz István.

Milliós szobaárakat kiírni sikerült, profitot termelni nem,

úgyhogy hiába nyitottak például egy itthon először két Michelin-csillagos étterem séfjének leigazolásával, most profilt váltanak, és inkább rendezvény-, céges és egyéb összejövetelhelyszín lesznek – áll Spirk József luxuskárfelmérésében. Remélem, bőven vannak az országban tíz-húsz tagú baráti társaságok, akik egyben bérelnek kastélyokat hétvégére, személyzettel, különben a lefolyóba ment a műemléki fejlesztés címén Tiborcz cégcsoportjára származtatott 8 milliárd forintnál is több adótámogatás, és hiába kebelezte be a beruházás a kisváros focipályáját.

Ahogy kár lett volna Florida szubjektíve egyik legélhetőbb nagyvárosáért, Tampáért is, de amennyire hurrikántól ez lehetséges, a Milton végül megkímélte a várost. Tampáról kevesen tudják – csak hogy Michelin-magasságokban maradjunk –, hogy a Cheesy Todd nevű mac&cheese burger otthona. (Bundában kisütött jalapenós-sajtos makaróni korongok, közte jókora marhanyakpogácsa: olyan két óra séta utána újból visszatérni az egyenletes légzéshez, egyszer mindenképp szemléletformáló erejű kipróbálni.) Az őszi viharok most Észak-Floridát kapták telibe, de komolyabb aggódni valója inkább délen, a Cape Canaveral–Miami vonalon élőknek van – írja Lugosi Péter.

És a mintegy 30 centis tengerszint feletti magasságú Keys szigetcsoporton sem garantált, hogy lesznek még Hemingway-emléktúrák 2100-ban.

Ha a modern életvitel és a kapitalista gyógyszerfejlesztés viszonylatában úgy mennek tovább a dolgok, mint a szemaglutiddal, akkor még sok minden más sem lesz addigra. Lányi Örs ír róla, hogy miután az enyhén túlsúlyos amerikai celebeknek nem volt kedve sporttal lefogyni, inkább elhappolták a cukorbetegek elől az azoknak szánt innovatív gyógyszert. Egyhavi adag nagyjából egyhavi magyar minimálbér, azért az ott is sok pénz. A motivált, de kétségbeesett valódi betegek így kényszerűen rámennek online a hamisítványokra, amik vagy kárt tesznek bennük, vagy nem. Az Ozempycet gyártó és még jó ideig szabadalombirtokos Novo Nordisk közben többet ér, mint a neki otthont adó dán gazdaság – a magyarnak meg nagyjából a kétszeresét. Na, de van a Novo Nordisknek mobilszolgáltatója vagy olimpiarendezésre alkalmas atlétikai csarnoka? Nincs – igaz, ha akarnák, holnapra lehetne. És működő oltóanyaggyáruk, velünk ellentétben, van. Úgynevezett prioritások.

Nemzeti szinten ezeket akár egy társadalom közös értékeiből is le lehetne vezetni, már ahol nem zéró összegű társadalmi játszmákban gondolkozik, aki 54 százalékkal meglógott a kasszakulccsal. A húsvét előtti utolsó bolti nyitvatartási órák során tapasztalhatóak ellenére a magyar társadalomnak is vannak ilyen közös értékei: a 21 Kutatóközpont felmérése idealista hangvételben ismerteti ezeket. Pető Péter pedig közben megjárta Kijevet, ahol elképzelhetetlen szörnyűségek nyomait beforrasztani próbáló civilektől miniszterhelyettesekig az ukrán társadalom színes skálát lefedő, mégis egységesen eltökélt képviselőivel találkozott. Sok szempontból gyökeresen más világ(nézet), közben a messze legnagyobb szomszédunk, és remélhetőleg az is marad – érdemes ebből a szögből is megismerni.

Így kezdődik ma reggel kiküldött heti hírlevelünk, a 24/7, amelyben ezután még elmélyülős és szórakoztató olvasmányokat és podcastokat ajánlunk hétvégére válogatva, és összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit is a hátradőlős kikapcsolódáshoz. Itt iratkozhatsz fel, ha jövő héten már te is kéred!

Kijevi riportunk
„Nem akarom, hogy a gyerekeim Putyin országában nőjenek fel. És nem akarom, hogy bunkerba kelljen hordanom őket”
Fejbe lőtt gyerek, akinek szeme láttára végezték ki az apukáját, több ezer hiányzó sofőr a közösségi közlekedésből, őrült technológiai fejlesztési háború a fronton, a visszatérő veteránok integrációs nehézségei, idegroncsolásra szánt éjszakai bombázások – történetek Ukrajnából, ahol kormánytagokkal, civil vezetőkkel és újságírókkal is volt alkalma találkozni Pető Péternek. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik