Élet-Stílus

Hol a határ a „szimpla” rosszkedv és a depresszió között?

Getty Images
Getty Images
A depresszió az egyik leggyakoribb mentális betegség, ennek ellenére a társadalom jelentős része a mai napig bagatellizálja a mentális problémákat. Ez elriaszthatja az érintetteket attól, hogy beszéljenek a tüneteikről, segítségért folyamodjanak, illetve kezelést kérjenek.

Nagy különbség van rosszkedv és depresszió között

A szomorúság emberi alapérzelmünk, amelyet elkerülhetetlenül mind megtapasztalunk életünk során. Szomorúnak lenni teljesen normális és egészséges dolog, ami általában visszavezethető valamilyen kiváltó okra, és természetéből adódóan idővel enyhül. Ezzel szemben a depresszió nem szimpla szomorúság, átmeneti levertség, időszakos motiválatlanság vagy hosszan tartó rossz hangulat, hanem valódi, létező betegség.

A depressziós személy gyakran nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy miért szomorú, a reménytelen hangulat és az örömképesség elvesztése azonban jelentős szenvedést okoz neki, amihez gyakran társul erőteljes bűntudat, továbbá az értéktelenség és a feleslegesség érzése is. A depresszió diagnosztikájában a szomorúság tehát csupán egyetlen tünet a számos érzelmi, motivációs, viselkedésbeli, kognitív és testi szimptóma mellett.

A depresszió tipikus tünetei

Mielőtt komolyabban jelentkezik valakinél a depresszió, a jelei már hetekkel azelőtt észrevehetőek: kedvetlenség, étvágytalanság, állandó kimerültség és alvási problémák. Sok beteg szorong, motiválatlannak érzi magát, produktivitása, aktivitása lecsökken, energiahiányról, esetleg fizikai fájdalomról panaszkodik. Egyszerűen elveszti az érdeklődését olyan dolgok iránt, amelyekben korábban örömét lelte, nincs kedve semmihez, állandó feszültséget, nyugtalanságot, ingerlékenységet érez. Végtelenül negatívan látja önmagát, a világot, a jövőjét, pesszimista és reményvesztett lesz.

A depresszió segítséggel leküzdhető

A depresszió egy betegség, és mint ilyen, gyógyítható. Ismerjük fel, ha baj van, és ne szégyelljünk idejében segítséget kérni, hiszen sokkal ártalmasabb lehet, ha valaki egymaga próbálja leküzdeni a negatív gondolatait. A depresszió a legtöbb esetben nem múlik el magától, ezért a tünetek felismerése után érdemes minél hamarabb beszélni a problémáinkról egy támogató, megbízható, nem ítélkező, hozzánk közel álló személlyel, akár egy hozzátartozóval vagy baráttal, súlyosabb esetben pedig ajánlott szakértőhöz fordulni.

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható, növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik