Kultúra

Kétezer forintos „aulabelépőt” vezetett be az Operaház a sztrájkra hivatkozva

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Már nem lehet csak úgy besétálni az Ybl palota aulájába, ám egyelőre csak próbaüzemről van szó.

Az Operaház eddig ingyenesen látogatható auláját mostantól a nyitvatartás nagy részében 2000 ezer forintos belépő megváltásával lehet csak megnézni – értesült a HVG.

Az új intézkedést a lap információi szerint szeptember 10-én vezették be, ezzel kapcsolatban megkeresték az intézményt is, álláspontjuk szerint a belépőjegy bevezetését „a 2024 tavaszán elfogadott sztrájkmegállapodás hatására megnövekedett működési költségek forrásainak előteremtése teszi szükségessé”.

Hozzáteszik azonban, hogy próbaprojektről van szó és egyelőre csak este hat óráig kell jegyet venni. „A Magyar Állami Operaház a projekt során az előadások megkezdése előtt 60 perccel nyitja meg a főbejáratot és az aulában található jegypénztárakat a nagyközönség előtt. Az Andrássy úti Ybl palota aulája ezt követően az előadások végéig térítésmentesen látogatható, míg a pénztárak az első szünet végéig tartanak nyitva.” Emellett a kétezer forintos belépő a megváltást követő 72 órában beszámítható az operaházi előadások és a csoportos vezetett épülettúrák jegyáraiba – közölték.

Az „aulabelépő” próbaüzemét néhány nap után értékelik, az intézmény válasza szerint az első napok tapasztalatai pozitívak, „a főbejárat bezárása egyebek mellett az épülettúrákhoz kapcsolódó, a főlépcsőházban megtartott minikoncertek zavartalan megtartásához is hozzájárult, míg a jegybevételek a hónapra vetítve a több tízmillió forintos nagyságrendet is elérhetik”.

Az operaházi szakszervezetek tavaly év végén kezdtek zúgolódni a béremelés hiánya miatt, amely idén márciusban sztrájkban csúcsosodott ki. Az Operaház vezetése végül meg tudott állapodni a dolgozókkal, április 25-én írtak alá kollektív szerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik