Kultúra

Sztrájkoltak az Operában, zenekar nélkül indult a Don Giovanni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A szünetben minden nézőt meghívtak egy pezsgőre és egy frissítőre a rendkívüli körülmények miatt.

A korábbi fenyegetést beváltva valóban részleges sztrájkot tartottak a munkavállalók az Operában. Az este hatkor kezdődő Don Giovanni előadás előtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója megjelent az egyik emeleti páholyban és tudatta a közönséggel, hogy a zenekar több tagja alapjogával élve sztárjkolni fog, hozzájuk csatlakozik több támogató a társulatból – írja a Népszava. A lap beszámolója szerint a közönség tapssal fogadta a bejelentést, ám Ókovács hozzátette, hogy a nézők előadást nézni jöttek, így elkezdték időben játszani Mozart operáját, ám mivel a zenekar csak hétkor ült be játszani, addig ketten zongorán, váltva kísérték az énekeseket – az egyik zongoránál maga Rajna Martin, az előadás karmestere ült. Hétkor a zenekar tagjai csatlakoztak az előadáshoz, de közülük többen is Sztrájk feliratú pólót viseltek. Ókovács az előadás előtt arról is beszélt, hogy mivel rendhagyóak a körülmények, az Opera a szünetben minden nézőt meghív egy pezsgőre és egy frissítőre (pár hete még a Carmina Buránát megszakító büfészünet miatt állt a bál az Opera körül).

A keddi előadás előtt a főigazgató levélben fordult az intézmény munkatársaihoz: „A Magyar Állami Operaházban még sosem maradt el előadás sztrájk miatt – most sem fog. Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is. Titeket pedig a HR osztályra, emelt összegű szerződéseiteket aláírni” – írta, hozzátéve, hogy  „az Opera a 2024-es évre több elemből álló, összesen 14,8%-os növekményre tett javaslatot”, amelyet az érdekképviseletek nem fogadtak el, és „30%-os emelést követelnek”. Úgy fogalmazott, hogy „a 2011-eshez képest lényegében nem 100, hanem inkább 150%-kal visztek többet haza, és ennél még többet érdemeltek, ezért is emelünk. (…) Csak azt ne higgyétek el, hogy kevesebb munkával, megkötözött vezetőséggel, kényelmesre szerkesztett évaddal, a szakszervezet 180 oldalas Kollektív Szerződését betartva ezek a bevételek növelhetők.”

Ókovács a szokatlan Don Giovanni után egy Facebook-posztban írt arról, hogy nem gondolja ezt sikertelen előadásnak.

Nagyon nem! Köszönet az énekeseknek, hogy még nagyobbat énekeltek, a műszaknak, hogy éltek a régi színházi szabállyal: az előadás mindenek előtt. Köszönjük a közönségnek a lelkesedést és a zenekarnak, hogy végül visszajöttek. És annak az 1000 további kollégánknak, aki tette a dolgát, a hivatását a többi épületünk többi szintjén és tetmében – mert az van számára legelöl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik