Élő Nagyvilág

Netanjahu keményen elítélte a briteket, miután felfüggesztenek fegyverszállításokat Izraelnek

Netanjahu keményen elítélte Nagy-Britanniát, miután felfüggesztik egyes fegyvererek szállítását Izraelnek

Benjamin Netanjahu elítélte az Egyesült Királyság kormányát azért, mert az felfüggeszt egyes Izraelbe irányuló fegyverexport-engedélyeket. Az izraeli miniszterelnök szégyenletes döntésnek nevezte a munkáspárti kormány döntését, ami szerinti felbátorítja a Hamászt.

Netanjahu állítása szerint országa azért is háborúzik, hogy megvédje az október 7-ei terrortámadás alkalmával ejtett brit túszokat. „Ez a szégyenletes döntés nem fogja megváltoztatni Izrael eltökéltségét, hogy legyőzze a Hamászt, a népirtó terrorszervezetet, amely október 7-én kegyetlenül meggyilkolt 1200 embert, köztük 14 brit állampolgárt” – írta.

Az izraeli miniszterelnök azt írta, hogy a Hamász „több mint 100 túszt tart fogva, köztük 5 brit állampolgárt. (…) Brit fegyverekkel vagy anélkül, Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút, és biztosítani fogja közös jövőnket.”

Izrael és Nagy Britannia között mély diplomáciai konfliktus következhet,

bár Nagy-Britannia hosszasan érvelt amellett, hogy a döntés gondosan kalibrált, és nem jelent teljes embargót, olyan lépést pedig főleg nem, amely gyengítené Izrael biztonságát.

Netanjahura példátlan, és egyre komolyabb nyomás nehezedik otthon, mivel egyre többen vannak azon a véleményen Izraelben, hogy a jobboldali kormányfőnek a tűzszüneti tárgyalások megkötésével szembeni ellenállása közvetve hat izraeli túsz halálához vezetett a Hamász fogságában. 

WHO: a vártnál sikeresebben indult a gyermekbénulás elleni kampány a Gázai övezetben

Több mint 161 ezer, tíz év alatti palesztin gyerek kapta meg a járványos gyermekbénulás elleni első védőoltását azóta, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szervezésében hivatalosan vasárnap indult oltási kampány keretében megkezdték a fertőző betegség elleni vakcinák beadását a Gázai övezetben – tudatta kedden a WHO.

A jelentés szerint az oltási kampány első két napja alatt a szervezet eredetileg 156 ezer gyermek elérésére számított a Gázai övezet középső részén, a palesztin egészségügyi hatóságok, az ENSZ palesztinokat segítő alapja (UNRWA), és civil szervezetek által eddig beoltott gyermekek száma azonban meghaladta a várakozásokat. Hozzátették ugyanakkor, hogy a harcok elől menekülő palesztinok folyamatos áramlása miatt az övezet ezen részén jelenleg a vártnál több gyermek él, a kaotikus állapotok miatt pedig nehéz elérni a családokat, ezért az eredetileg háromnaposra tervezett kampányt feltehetően egy nappal meghosszabbítják az övezet központi részén. A Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i Izrael elleni támadása által kiváltott háború miatt az ENSZ 1,2 millió adag, szájon át, csepp formájában beadható oltóanyagot szállított a palesztin területre. A vakcina két adagját egy hónap különbséggel kell beadni. Az izraeli hadsereg és a Hamász korábban megállapodott arról, hogy a hajnali óráktól kora délutánig naponta felfüggesztik a harcokat azzal a céllal, hogy a Gázai övezet középső, déli és északi részén élő gyerekek megkaphassák a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást, miután az övezetben észlelték a gyógyíthatatlan, de megelőzhető betegség kórokozóját.

(MTI)

Nagy-Britannia: leállították az Izraelbe irányuló fegyverexportot, a brit főrabbi felháborodott

John Healey, brit védelmi miniszter, keddi nyilatkozatában, azzal indokolta az Izraelbe irányuló, brit fegyverexport részleges felfüggesztését, hogy a munkáspárti, brit kormánynak kötelessége a jogállamiság normáinak figyelembe vétele. A brit főrabbi, ugyanakkor, éles szavakkal ítélte el a döntést.

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP ohn Healy brit védelmi miniszter a Washington DC-ben megrendezett NATO-csúcson 2024. július 11-én.

David Lammy, brit külügyminiszter hétfő este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit arról, hogy a kormány felfüggeszti bizonyos fegyverek izraeli exportját. Lammy indoklása szerint, az érvényes stratégiai exportengedélyeztetési kritériumok alapján, Nagy-Britannia nem adhat ki fegyverkiviteli engedélyeket, ha egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy az adott hadfelszerelés használata a nemzetközi humanitárius törvények súlyos sérelméhez vezethet.

Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámú, brit zsidóság országos főrabbija, keddi nyilatkozatában, kijelentette: London az izraeli fegyverexport részleges leállításával „azokhoz a valótlan állításokhoz csatlakozik”, amelyek szerint Izrael megsérti a nemzetközi humanitárius jogot. A főrabbi szerint a döntés „bátorítást ad közös ellenségeinknek is”. Mirvis úgy fogalmazott: alig hihető, hogy London olyan időszakban hoz ilyen döntést, amikor Izrael háborúban áll. John Healey, brit védelmi miniszter, ugyanakkor, a BBC közszolgálati rádió keddi hírmagazinjának nyilatkozva, leszögezte: a brit fegyverexport részleges felfüggesztésének nem lesz érdemi hatása Izrael nemzetbiztonságára, a lépésnek nem is ez volt a célja.

Healey elmondta továbbá, hogy előző este beszélt Joáv Galant, izraeli védelmi miniszterrel, akinek elmagyarázta, hogy a brit kormánynak jogi kötelezettsége a jogállamisági kritériumok figyelembe vétele a fegyverexport-engedélyeztetés során. Biztosította, ugyanakkor, izraeli kollégáját arról, hogy London változatlanul erőteljesen támogatja Izraelt és határozottan kiáll azon álláspont mellett, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Arra a felvetésre, hogy a kormányzó Munkáspárt több alsóházi képviselője az Izraelbe irányuló, brit fegyverexport teljes tilalmát követeli, a védelmi miniszter kijelentette: ezt a követelést nem tudja támogatni. Hozzátette, ezzel összefüggésben: a kormány nem azért döntött az izraeli fegyverexport részleges felfüggesztéséről, hogy bárkinek a kedvében járjon.

(MTI)

A Hamász videót közölt egy meggyilkolt túszról

A Hamász kedden közzétette az Eden Jerusalmiról, az egyik meggyilkolt túszról a fogságban készített videóját – írja az MTI.

Az ismeretlen időpontban készített, néhány másodperces, a család beleegyezésével közzétett videofelvételen a 24 éves Jerusalmi azt üzeni legközelebbi családtagjainak, hogy szereti őket és nagyon hiányoznak neki. A Tel-Avivban élő Jerusalmit október 7-én, a Hamász terrortámadásában, a Gázai övezet melletti Nova technopartiról rabolták el, ahol pultosként dolgozott. A támadás idején, az első órákban egy kocsiban rejtőzködött, barátai holtteste mellett, majd egy bokorban bújt el, ahol két és fél óra múlva a terroristák rátaláltak. Eközben végig kapcsolatban állt, telefonon, családjával.

Eden Jerusalmi tárgyalásos kiszabadítása kétszer is meghiúsult. Először tavaly decemberben, amikor a Hamász csak hét nő, köztük az ő nevét adta át (az előre megbeszélt tíz helyett) Izraelnek, továbbá három idős férfit akartak a nők mellett kiadni, de ezt az izraeli kormány elutasította, és újraindultak a harcok. Később szerepelt Joe Biden, amerikai elnök májusban bejelentett, az izraeli kormány feltételeivel megfogalmazott megállapodástervezetében is, de ehhez július 27-én, az izraeli kormányfő kérésére, hétoldalas kiegészítést fűztek, miszerint az izraeli csapatok továbbra is maradtak volna a Gázai övezet és Egyiptom közötti határsávon, amit a Hamász utasított el, s ezzel az egyezség meghiúsult.

Jerusalmit, öt másik társával együtt, néhány nappal ezelőtt, csaknem egyéves fogság után, csütörtök éjjel vagy péntek reggel gyilkolták meg a Hamász kötelékébe tartozó őreik, Rafahnál, az övezet déli csücskénél, egy alagútban, amikor közeledtek feléjük az izraeli csapatok. A Hamász arra utasította a túszok őreit, hogy öljék meg foglyaikat, ha közelednek az izraeli katonák. Ezt már két héttel a terrortámadás és túszejtés után közölték az izraeli médiában. Az újabb hat elhurcolt izraeli megölése után, vasárnap este, a túszok kiszabadulását lehetővé tévő megállapodás aláírását követelő tömegtüntetések kezdődtek Izraelben.

Olvasói sztorik